V léčbě plešatosti nastal zásadní průlom

Nějaké příčesky a paruky? Tak tomu už možná odzvonilo. Vědci totiž začínají pěstovat živé vlasové folikuly v laboratoři. Našlo se konečně řešení plešatosti?

Jason Statham, Bruce Willis, Dwayne Johnson, Michael Jordan a Vin Diesel. Co mají tito muži společného? To je vidět už na první pohled – bezúdržbový účes. A i díky němu běžně obsazují vítězné pozice v žebříčcích těch nejcharismatičtějších a nejpřitažlivějších celebrit. Že je holá lebka zatraceně sexy, to potvrzují i odborné studie.

Hřeben jako nepotřebné náčiní

V chybějícím vlasovém porostu by někdo mohl vidět velký handicap, ovšem když jde o flirtování, tam je to spíše výhoda. Již mnoho průzkumů (1) vypozorovalo, že ženy vnímají plešaté pány jako úspěšné, silné, mužné, autoritativní a dominantní jedince, kterým nechybí inteligence, soběstačnost a zodpovědnost. Vzhledem k tomu, že v pozadí ubývající hřívy stojí nadbytek pohlavního hormonu testosteronu (2), pak lesklá pokožka hlavy slibuje i vášnivé večery, což je další dílek téhle atraktivní skládačky. Navzdory tomu, že má plešatost své nesporné výhody, její léčba zaměstnává vědce už několik desetiletí. A my jsme teď svědky jednoho zásadního průlomu!

Když má někdo nápad za milion

Vlasový folikul je tkáň, která obaluje vlas a z níž vlas také vyrůstá. Je tedy jasné, že veškeré dění týkající se nadměrného vypadávání začíná a končí právě tady – u vlasových folikulů. Jak by bylo úžasné si je vypěstovat uměle. A možná je někdy v budoucnu zkusit třeba i transplantovat! Zní to asi jako příběh z filmu sci-fi žánru, ale přesně tohle si nedávno řekli i japonští vědci. A nejen to! Vlasové folikuly se jim v Petriho misce vypěstovat skutečně podařilo, o čemž informuje magazín Science Advances (3). Tento žurnál mimo jiné zmiňuje i to, že laboratorní vlasové stvoly dosáhly během 23 dní délky 3 mm. I když byl tento inovativní výzkum proveden na myších, už se plánuje jeho realizace i s lidskými buňkami, takže jsou odborníci v léčbě plešatosti zase o krok napřed.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7037739/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5817427/, (3) www.science.org/doi/10.1126/sciadv.add4603?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat