Působivé účinky kurkumy na mozek

Kurkuma je rostlina, která má velmi dlouhou historii využití v léčitelství, datuje se téměř 4 000 let do minulosti. Jak konkrétně působí na mozek a proč ji i vy akutně potřebujete?

V jihovýchodní Asii se kurkuma používá nejen jako hlavní koření, ale také jako tradiční součást náboženských obřadů. Ovšem i moderní medicína si její důležitost začala uvědomovat, což dokládá více než 3 000 publikací zabývajících se kurkumou, které vyšly za posledních 25 let. Víte, že má vynikající účinky na mozek?

Kurkumin a deprese

Z kurkumy bylo izolováno více než 100 složek. Hlavní složkou kořene je těkavý olej obsahující turmeron a v kurkumě jsou další barviva nazývaná kurkuminoidy. Ty jí dodávají onu charakteristickou barvu. Tedy nejen to. Kurkumin může být užitečný při depresi, úzkosti a schizofrenii (1), jejíž léčba je náročná. Zatímco některé další přírodní prostředky se v souvislosti s úzkostí a depresí vyloženě doporučují, řeč je například o mučence, meduňce, třezalce tečkované či šafránu, zájem o kurkumin i tak roste. Je však třeba zvýšit jeho biologickou dostupnost, a to podáváním společně s černým pepřem - piperinem (2).

Kurkumin a Alzheimerova choroba

Nejčastějším typem demence je Alzheimerova choroba. Tento stav má extrémně pomalý nástup, pravděpodobně se rozvíjí během 10–20 let, jak se poškození mozku hromadí. Počáteční příznaky zahrnují problémy s pamětí. Hlavní současná léčba Alzheimerovy choroby může tento proces zpomalit. K tomu podle všeho přispívají omega-3 mastné kyseliny, které mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti (3). Jsou k mání kupříkladu v rybím oleji.

Vědci teď ovšem zašli ještě dál. Nedávné studie naznačují, že právě kurkumin má zásadní roli v léčbě Alzheimerovy choroby a je zvláště užitečný jako citlivý diagnostický prostředek (4), jež během několika měsíců u subjektů, které jej užívají, zlepšuje paměť a pozornost.

Bezpečnost kurkuminu

Kurkumin se ukázal jako docela bezpečný a v klinických studiích je obvykle dobře snášen. Stojí však za zmínku, že existuje několik zpráv o autoimunitní toxicitě jater vyvolané právě kurkuminem. Pokud se u dané osoby objeví nevolnosti, zažloutlé oči nebo kůže, je nutné vyhledat lékařskou péči a přerušit užívání (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9120991/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9619120/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30084334/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5950688/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Tofu stir-fry se zeleninou

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat