Barvy zdravého šumu

Sociální sítě a především TikTok jsou posedlé hnědým šumem. Ale co to je a co dělá? 

V dnešní době existuje tolik wellness trendů, že může být těžké zjistit, které z nich si zaslouží váš čas. Jakkoli je péče o sebe důležitá, vyzkoušení každého nového trendu nebo techniky vám může zabrat značnou část času – a to není právě ideální, pokud se už cítíte vystresovaní z množství úkolů na vašem seznamu úkolů.

Dávno pryč jsou doby, kdy byl bílý šum známkou špatného televizního signálu; nyní jsou tyto zvuky spojeny s celou řadou výhod, včetně lepší koncentrace a lepšího spánku. A jeden z nejoblíbenějších zvuků – spojený s hlubším spánkem a relaxací – je hnědý hluk (1). Ale co to je?

Co je hnědý šum?

Pokud jste někdy poslouchali hnědý šum, budete vědět, že se to těžko popisuje. Stejně jako bílý šum je poměrně nepopsatelný – ale právě díky těm prvkům, které ho tvoří, je tak jedinečný. Hnědý šum je nízkofrekvenční zvuk produkovaný stejným procesem jako způsobuje Brownův pohyb (náhodný pohyb částic). Hnědý šum v podstatě popisuje použití konstantních zvuků s minimálními zvukovými variacemi, takže namísto změny rychlostí a tónů zůstává zvuk stále stejný, s malými tónovými odchylkami. 

Jak se hnědý šum liší od ostatních „šumů“?

Zatímco slyšitelný rozdíl mezi hnědým, bílým a růžovým šumem je relativně malý, ti, kteří to zkoušejí online, obvykle říkají, že to zní příjemněji a uklidňuje ucho. Hnědý šum je hlubší a o něco hrubší než růžový a bílý šum, protože má vyšší energie na nižších frekvencích. Typickými zvuky, které se objevují v hnědém šumu, jsou tiché, dunivé zvuky, jako je hrom, silný vítr, oceán, silné říční proudy, silný déšť nebo hučení letadla (2).

Jaké jsou výhody hnědého šumu?

I když ne každý pocítí stejné výhody hnědého šumu, odborníci se domnívají, že má co nabídnout – zejména pro ty, kteří se nedokážou správně zklidnit před spaním (2).

Může vám pomoci lépe spát

Není tolik výzkumů o tom, jak může hnědý hluk napomáhat spánku ve srovnání s růžovým a bílým šumem, ale pocit relaxace, který zvuk poskytuje, může pomoci lidem, kteří se snaží umlčet své myšlenky před spaním, aby se cítili vyrovnaněji. S hnědým šumem můžete slyšet každou frekvenci, kterou ucho dokáže detekovat, takže může vytvořit pohlcující zážitek, který pomáhá maskovat jiné myšlenky, což znamená, že se můžete soustředit na jednu jasnou věc, jako je relaxace, čtení nebo spánek (2).

Podporuje relaxaci

Stejně jako hnědý šum může podpořit lepší spánek tím, že vám pomůže vypnout, může vám také pomoci relaxovat. Zvuk na pozadí může pomoci mysli uvolnit se tím, že odvádí pozornost posluchače od jeho myšlenek (2).

Může usnadnit koncentraci

Mnoho lidí tvrdí, že je hnědý šum prospěšný na jejich ADHD, protože jim pomáhá soustředit se. Poslouchání hnědého šumu může pomoci zlepšit koncentraci a bylo zjištěno, že je zvláště užitečné pro osoby s ADHD. Někteří lidé považují hnědý šum za dobrý pracovní soundtrack, protože může pomoci maskovat všechny rušivé zvuky kolem vás, jako je mluvení, žvýkání a psaní (3).

Kde najít hnědý šum

Dobrou zprávou je, že hnědý šum lze najít poměrně snadno. Spotify má spoustu seznamů skladeb s hnědým šumem, které vám poskytnou hodiny poslechu, a na YouTube najdete také řadu rozšířených videí s hnědým šumem (4).

Zdroj: (1) www.thesleepdoctor.com/noise/, (2) www.sleepfoundation.org/noise-and-sleep/white-noise, (3) www.psychologytoday.com/us/blog/helping-kids-through-adhd/202210/brown-noise-and-adhd-what-s-the-scoop-the-latest-buzz, (4) názor autora






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat