Típněte tipec lednovým depresím

Vánoce jsou označovány jako období klidu a míru. Všeobecně panuje klišé, že je to šťastný, kouzelný čas plný nádherných rodinných setkávání a tradic.

Ne každý však zažívá tyto radostné stavy. Stres z předvánočního shonu, smutek ze ztráty blízkých, se kterými jste byli zvyklí tyto dny trávit, anebo zklamání z přílišného očekávání… to vše si nezřídka vybírá svou daň na duševním zdraví. Poté, co stříbrné a zlaté ozdoby zabalíte zpět do krabic a kalendář z prosince překlopíte na leden, můžete cítit smutek, deprese nebo prázdnotu, bez ohledu na vaše pocity během samotných svátků. Je to váš případ? Nebojte, nejste sami. Proto jsme si pro vás připravili několik tipů, jak lednové deprese zvládnout.

Změňte způsob myšlení

Mnoho lidí si samotné svátky kazí obavami z toho, co přijde potom. Například: Přeformulujte myšlenky typu „Leden bude hrozný měsíc“ na: „I když mi bude ta vánoční pohoda chybět, zaměřím se na to, co je pro mě teď důležité, a jsem vděčná/ý za čas, který jsem měl/a během svátků navíc.“

Pečujte o sebe

Před Vánocemi jste veškerý čas věnovali myšlenkám na druhé a jejich potřeby. Sháněli jste dárky, uklízeli, pekli, vařili, dekorovali apod. A přitom jste zcela zapomínali na sebe. Využijte tedy toho, že tato hektika skončila, a věnujte čas a pozornost také sami sobě. Jak to vypadá v praxi? Jednoduše… procházka alespoň jednou týdně, káva s dobrým přítelem každý pátek, návštěva divadla apod.

Pěstujte pocity vděčnosti

Každý den zkuste přijít na tři věci, za které jste vděční. Vděčnost totiž zvyšuje životní spokojenost. Vytvořte si koláž hezkých fotografií, na kterých jste zachyceni v situacích, kdy jste byli šťastní a vděční. Budou vám připomínat, že existují věci, pro které stojí za to každé ráno vstávat.

Naplánujte si akce na leden

Vánocemi život nekončí, a začátek dalšího roku je skvělá příležitost na nové začátky. Vídáte se s rodinou jen zřídka a po Vánocích vám to chybí? Změňte to… udělejte si spontánní výlet za rodiči, naplánujte si s přáteli „povánoční posezení“, zajeďte si s rodinou na výlet, udělejte si zimní venkovní grilování apod. Případně přidejte něco, co vám vnese větší smysl do vašeho života. Dobrovolnictví je jednou z takových činností. Udělejte někomu v okolí radost, jen tak. Zázraky se přece nedějí jen o Vánocích, možná budete překvapení, jak skvělý pocit to je.

Zdroj: názor autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat