Omalovánkami proti problémům v práci i ve vztahu

Omalovánky už dávno nejsou jenom pro děti, naopak. Užitek z nich v poslední době mají především dospělí. Proč okouzlí i vás? Vyřešíte s nimi spoustu svých osobních problémů!

Je toho na vás moc? Potřebujete si odpočinout? Vezměte do ruky pastelky nebo fixy a otevřete omalovánky pro dospělé. Rázem se proměníte v jiného člověka!

Omalovánky snižují bolest a úzkost

Studie (1) z roku 2018, publikovaná v časopise The Arts in Psychotherapy, zhodnotila zkušenosti 200 lidí hospitalizovaných kvůli zdravotnímu problému nebo chirurgickému zákroku. Vědci zjistili, že účast na arteterapii v průměru 50 minut výrazně zlepšila jejich náladu a snížila úroveň bolesti a úzkosti (1). Nikdo přitom nemusí být kreativní umělec, stačí nasávat účinky barev.

Malování díky svým základním, opakujícím se pohybům zapojuje části mozkové kůry a zároveň uvolňuje amygdalu, mozkové centrum strachu. Pochopitelně, že záleží i na výběru konkrétní barvy. Studené odstíny, jako je modrá a zelená, mohou vyvolat vnitřní klid, zatímco divoké, horké barvy (typu červená a oranžová) pouští do žil energii (1).

Omalovánky mohou předcházet poškození zraku

Když před spaním vyměníte svůj mobilní telefon, tablet nebo notebook za omalovánky, vyhnete se modrému světlu, které vyzařují elektronická zařízení. Modré světlo úzce souvisí s poškozením zraku, neboť prochází rohovkou a čočkou do sítnice a způsobuje onemocnění, jako je suché oko, šedý zákal, věkem podmíněná makulární degenerace, dokonce stimuluje mozek, inhibuje sekreci melatoninu a ničí hormonální rovnováhu (2).

Omalovánky inspirují k další kreativní činnosti

Dospělí mají relativně málo příležitostí pro hru s otevřeným koncem, kvůli vytížení v práci i v životě, partnerským a dalším problémům bývají pořád ve střehu a mají potíže se uvolnit. Ale přesně v těch chvílích, kdy je mysl zapojená, a přitom se může svobodně toulat, se objevují nečekané asociace a nápady, které uvolňují vnitřní tvůrčí genialitu a inspirují k další kreativní činnosti. Omalovánky ve skutečnosti poskytují sladkou úlevu mozku, jež je zahlcen mnoha úkoly a povinnostmi. Mozkovna je pak výkonnější (3)!

Omalovánky vracejí do dětství

Vybarvování vyvolává nostalgii a podporuje meditativní stavy. Vyberte si ty s mandalami, zvířaty nebo přírodou, uvidíte, co to udělá s vaší myslí. Očekávejte pouze pozitiva (4).

Zdroj: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0197455617301053, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6288536/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5797627/, (4) názor autora

 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat