Krizový plán pro posváteční blues

Rodina, dobroty, oblíbené filmy v televizi, relax, přátelé, dárky a hlavně volno. To je právě ten problém. Je leden, jste v práci, bez energie, motivace i chuti cokoli podnikat. Posváteční blues skutečně existuje, a jestli sužuje i vás, vytvořte si krizový plán!

Všichni víme, že návrat do rutiny po delší přestávce v práci je přinejmenším těžký, zvlášť když se týká období po Vánocích. Posváteční blues se se obvykle objevuje u jedinců, kteří se vrátili do práce po týdenní nebo delší dovolené, přičemž na ně padla úzkost vinou samoty či nároků, jež na ně zaměstnání klade. Proto mnoho lidí právě v lednu pociťuje podrážděnost, potýká se s nesoustředěností a depresemi.

Výsledkem posvátečního blues pak může být kterýkoli z následujících stavů, včetně poklesu produktivity, nezájmu o vlastní práci a neustálého snění o příští dovolené. Celkově vzato, deprese prožitá po vánočním období je dost nepříjemná, nicméně dá se řešit. Jak? Vyzkoušejte některý z těchto tipů.

Vraťte se ke svému běžnému režimu – pomalu

Při post-prázdninovém blues nejprve obnovte zdravé návyky. Jezte vyváženou stravu, zůstaňte hydratovaní, pokračujte ve cvičení a ujistěte se, že máte dostatek spánku. V opačném případě se váš duševní stav může ještě zhoršit. Máte-li problémy s ranním probouzením, nastavte si budík o několik minut dříve, dejte si oblíbenou kávu, projděte se, osprchujte a vůbec si dopřejte čas na „aktivaci“.

Dělejte pravidelné přestávky

Než se vrátíte do kanceláře, nechte si den, dva na rozkoukání, radí odborníci. Příliš rychlý návrat k rutině bez adekvátního přechodného času může způsobit více škody než užitku. Jenže tohle si ne každý může dovolit. Většina lidí do práce jít musí do nejdříve. Patříte-li k nim, rozdělte si den na časové bloky a praktikujte pravidelné přestávky. Zkuste si po každých třech hodinách práce udělat relaxační okénko na 5 až 10 minut.

Zbavte se rušivých vlivů

Zbavte se co nejvíce zbytečných rušivých vlivů, které umožňují mysli toulat se po všech čertech a zpožďovat se v zakázkách. Odhlaste se ze svých účtů na sociálních sítích a ztlumte nebo vypněte oznámení telefonu, pokud to klienti nebo spolupracovníci nevyžadují. Omezte množství času, jež trávíte chatováním se spolupracovníky, a vyhněte se schůzkám, které nejsou důležité nebo povinné. Během křehkého období ledna vás akorát vyčerpávají.

Do práce si přineste suvenýr

Do zaměstnání si přineste hrnek na kávu, podložku pod myš, pero, ozdobu na stůl nebo jiný suvenýr. Podle psychologů krátké vzpomínání na vánoční volno a jiné dovolené může být zdrojem velkého potěšení.

Myslete na něco hezkého

Rok 2023 nabídne pracujícím celkem pět prodloužených víkendů, a to v dubnu na Velikonoce, dvakrát v květnu, v listopadu, a ve finále v prosinci v posledním týdnu roku. Jen tři svátky vycházejí na víkend, což je rozhodně dobrá zpráva, tak na to myslete. A obecně se obklopujte věcmi, ze kterých máte radost.

Zdroje: názor autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat