Opomíjené faktory urychlující stárnutí kůže

„Být stále mlád, to bych si přál,“ zpívá se v jedné notoricky známé písničce. Jenže copak to jde splnit, když existuje ústřední topení, UV lampa na nehty a cukr, který má na pleť zhoubné účinky?

Co všechno nás zákeřně okrádá o mladistvou vizáž? Pomineme-li přirozený proces stárnutí, na seznam nepřátel vitální pleti patří i stres, znečištěné životní prostředí, nedostatečný pitný režim, ultrafialové sluneční záření, všudypřítomné volné radikály a hormonální nerovnováha. Kéž by to tímhle ale končilo (1). Ani vliv těchto opomíjených faktorů bohužel nelze popřít!

Ústřední topení jako nutné zlo?

V dobré víře utrácíme za všemožné omlazující kosmetické produkty tisíce a tisíce, přesto stárnutí nevědomky urychlujeme den co den. Třeba tím, že své domovy vytápíme ústředním topením a termostat nijak nešetříme. Zima nám pak sice není, ale pokožka nad tímhle komfortem hodně zapláče. Teplo linoucí se z radiátorů kůži nesmírně vysušuje, což nepopiratelně přispívá k předčasné tvorbě vrásek a jemných linií. Lze se proti tomu nějak bránit? Odborníci doporučují používaní vnitřních zvlhčovačů vzduchu i hydratačních krémů. Co se týká nastavené teploty, čím menší doma bude, tím pro vaši pleť lépe. Mimochodem, totožné špatné účinky jako topení má i klimatizace (2).

Ani UV lampy na nehty nejsou docela bez viny

Dáváte přednost gelové úpravě nehtů před přirozenou manikúrou? Dle poznatků četných studií vůbec neděláte dobře. Třeba výzkum (3), o němž se zmiňuje magazín JAMA Dermatology, odhalil, že k výraznému poškození DNA kůže stačí pouhých 12 návštěv salonu. Důvodem je záření linoucí se z UV lamp, které prý podporuje stárnutí stejně, jako to dělají solária. A co víc – toto záření zvyšuje i riziko rakoviny a může souviset se stařeckými skvrnami na rukou.

Na cukr si dejte zvláštní pozor

I náklonost ke sladkostem je pořádně škodlivá. A to nejen pro tělesné křivky, ale i pokožku, jak prokázala studie (4) zveřejněná v časopise Clinics in Dermatology. Vysoká hladina cukru v krvi odstartuje proces zvaný glykace, který poškozuje kolagen, což vede k vráskám a ochabnutí pleti. Nechcete si to s tou koblihou raději ještě rozmyslet?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK10041/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6098859/, (3) www.jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/1862050, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20620757/

 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat