Osvědčené způsoby pro boj s nachlazením

Už na vás dolehlo počasí a vy jste nachlazení? Tyto osvědčené tipy vám mohou trochu usnadnit boj s nachlazením nebo chřipkou.

S chladnějším počasím a častějšími deštivými dny není překvapením, že počet lidí, kteří bojují s nachlazením, prudce stoupá.

Nemoc si nevybírá

Je to jedna z těch frustrujících věcí, které nás potkají v chladném období všechny – jeden den si všimnete lehkého funění a druhý den máte pocit, jako by vám hrdlem projížděly žiletky při každém polknutí.

Ale stejně jako existují věci, které můžete udělat pro posílení svého imunitního systému a pokusit se vyhnout nachlazení, existují také věci, které můžete udělat, abyste svému tělu pomohli překonat nachlazení a co je možná nejdůležitější, zmírnili frustrující příznaky.  

Co pomáhá v boji

Abychom vám poskytli nástroje, které potřebujete k překonání chaosu chladného období, sestavili jsme tento seznam nejlepších způsobů, jak se cítit lépe a bojovat s nachlazením. 

Pijte hodně vody

Pokud jste ještě nezačali, je čas se do toho pustit. Nejenže pít dostatek vody je dobré, pokud máte horečku (pomáhá nahradit vodu, kterou ztrácíte potem), ale dobrá hydratace prý pomáhá zmírnit i nachlazení.  

Jezte med a citron

Med a citron jsou jedním z těch klasických léků na nachlazení – a to z dobrého důvodu. Říká se, že kapka citronové šťávy v čaji pomáhá zmírnit nachlazení a med má tolik neuvěřitelných vlastností, že je v boji proti infekcím dýchacích účinnější cest než běžně předepisované léky.

Dejte si horkou koupel (nebo sprchu)

Pokud jste díky nachlazení strnulí a rozbolavělí, stačí se pěkně ponořit do horké lázně. Pára z horké koupele (nebo sprchy) může pomoci uvolnit sliznice a přidání esenciálního oleje, jako je tea tree nebo máta peprná do vody, může pomoci uklidnit vaše nosní cesty.

Investujte do kvality

Používání kvalitních kapesníčků asi nezmírní žádné z vašich příznaků, ale způsob, jak se s nimi vypořádat, bude o něco hezčí. A navíc tak předejdete odřenému nosu.  

Vezměte si láhev s horkou vodou

Podobným způsobem, jako může horká koupel nebo sprcha pomoci při svalových křečích nebo bolestech, může láhev s horkou vodou pomoci uvolnit svaly. Je to také dobrý způsob, jak zůstat v teple – pomáhá totiž posílit imunitní obranu našeho těla. 

Pijte horké tekutiny

Možná to ani netušíte, ale pití horkého čaje vám může pomoci, abyste se cítili lépe, když bojujete s nachlazením. Ve skutečnosti může horký nápoj poskytnout okamžitou a trvalou úlevu od příznaků nachlazení, jako je rýma, kašel nebo bolest v krku. 

Spát, spát, spát

Může se to zdát jednoduché, ale hodně spánku je jednou z nejlepších věcí, které můžete udělat, když bojujete s nachlazením. Nejenže dobrý noční spánek podpoří vaše duševní zdraví, ale spánek je zásadní pro regulaci vašeho imunitního systému a usnadnění uvolňování T-buněk – bílých krvinek, které pomáhají odrazit infekci.

Položte si na čelo vlhký hadřík

Pokud máte horečku, můžete se snadno zchladit pomocí vlhkého hadříku jako studeného obkladu. Může pomoci, abyste se cítili svěžejší, i když nemáte horečku. 

Povídejte si s přáteli

Kromě fyzického zdraví vám nachlazení může způsobit i psychické obtíže – zvláště pokud v důsledku toho přicházíte o setkání s přáteli nebo rodinou. Abyste tomu zabránili, kontakty s přáteli nepřerušujte – v rámci zachování zdraví drahého přítele však raději jen online videohovorem. Nejenže vás to rozveselí, ale je to také skvělý způsob, jak odvrátit pozornost od příznaků. 

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3928210/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat