Větší zdravotní rizika z konzumace alkoholu mají ženy

Ženy mají oproti mužům jiné proporce a odlišné množství tělesné vody, která alkohol pomáhá rozpouštět. A právě proto na ně metla lidstva působí mnohem škodlivěji. Jaká rizika visi ve vzduchu?

Ještě před pár lety byl alkohol považován za největšího nepřítele zdraví, který má zhoubné účinky. Najednou ale vědci otočili s tím, že jeho občasná konzumace nijak zvlášť neškodí, a že třeba takové červené víno může mít na organismus i pozitivní vliv (1). Tak kde je pravda? Zřejmě se budeme muset vrátit k původní verzi, přičemž zvláštní varování platí pro ženy.

Jedinou zárukou je abstinence

Dvě sklenky týdně. To je maximální počet, který Kanadské centrum pro užívání látek a závislosti doporučuje (2) dospělým konzumovat, aby se vyhnuli negativním následkům alkoholu. Zmiňované negativní důsledky pak nezahrnují jen obtěžující kocovinu, neboť nápoje povolené jedincům starším 18 let podle expertů působících v tomto ústavu zvyšují riziko snad všech typů rakoviny, přičemž podporují i srdeční choroby a cirhózu jater. Ve stínu těchto skutečností vyhlásila poplach i Světová zdravotnická organizace, která alkohol označila za karcinogen 1. třídy (3). Že je jeho spotřeba opravdovým strůjcem onkologických onemocnění, to potvrzuje i mnoho na sobě nezávislých vědeckých studií (3), které už se oproti minulosti nesoustředí výhradně na muže, ale i na ženy. Ty jsou výrazně ohroženější a měly by se mít na pozoru!

Jiné tělo, jiná působnost

Proč metla lidstva jinak působí na silnější pohlaví a jinak zase na to něžné (3)? Je to dáno tím, že ženy mají o pět procent méně tělesné vody, která alkohol pomáhá rozpouštět. To znamená jeho vyšší koncentraci v krvi, a tedy i větší nápor pro tělesné tkáně. Problém je i s jeho vlivem na dámský hormon estrogen, což může vést k mutacím buněk a vzniku nádorů. Právě proto Mezinárodní agentura pro výzkum (3) rakoviny (IARC) odhaduje, že s každým vypitým nápojem denně vzroste riziko vzniku rakoviny prsu o celých sedm procent. Co říkáte na tak znepokojující informace?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7020057/, (2) www.iarc.who.int/wp-content/uploads/2018/07/WCR_2014_Chapter_2-3.pdf, (3) www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/alcohol/alcohol-fact-sheet, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4975372/, publications.iarc.fr/114







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat