Lednové hubnutí pod drobnohledem

S příchodem nového roku se spousta lidí ve společnosti uchyluje k novoročním předsevzetím s myšlenou, že milník, jako je Nový rok, je přece ideální k takovýmto změnám. Po dnech strávených u televize a zobáním nejrůznějších dobrot si najednou začínáme uvědomovat, že nějaké to kilo by nebylo špatné shodit a ta navíc omlouváme tím, že jsme je všechna nabrali přes svátky.

Je to ale opravdu tak? Jak správně začít svoji cestu za vysněnou postavou a hlavně, jak se na ní udržet?

Dávat, či nedávat si předsevzetí

Období nového roku k hubnutí přímo vybízí a rozhodně v tom nejste jediní. Posilovny se v prvních lednových týdnech plní a praskají ve švech, nápady na hubnutí slyšíte ze svého okolí, televize a internet se hemží nejrůznějšími reklamami na zaručeně rychlé hubnutí, až člověku připadá, že lednovému hubnoucímu šílenství se nelze vyhnout. Brzy přichází únor a návštěvnost posiloven se opět začíná dostávat do normálu. Kam se všichni ti lidé poděli? Čím to je, že většině lidí toto předsevzetí nevydrží a vracejí se k běžné rutině? (1)

V atmosféře silvestrovského přípitku je snadné podlehnout představám, že hubnutí bude snadné a začnete si budovat nerealistická očekávání. Když pak s hubnutím začnete, je to často bez tréninkového plánu a sestaveného jídelníčku. Navíc jste na sebe velmi přísní a očekáváte, že změna se dostaví rychle, ideálně do měsíce. Brzy zjišťujete, že vás tělo na druhý den bolí, nechce se vám cvičit a máte větší nutkání se po cvičení „odměnit“. (2)

Jak opravdu začít

Pokud vám nechybí odhodlání ke změně, je potřeba k ní přistoupit opatrně. Pokud se celý rok stravujete nezdravě a nesportujete, nemůžete očekávat, že z vás bude po jednom tréninku atlet. Ideální je začít s tréninkovým plánem a dodržovat ho. Stejně tak si není vhodné ze dne na den začít zakazovat všechna oblíbená jídla. Začněte pozvolna, ať nepřepálíte start a nebojte se někoho poprosit o pomoc. (3)

Trvalá změna

Trvalé změny docílíte snadněji, pokud vás bude pohyb bavit a jídlo, které si servírujete, vám bude chutnat. Důležité je se k pohybu nenutit a nesnažit se být za každou cenu perfektní. Když si tohle uvědomíte, stačí už „jenom“ být konzistentní a nevzdávat to. S každým dnem, kdy dodržujete nastavené zásady, se posouváte kupředu k vysněnému cíli a na konci dalšího roku na sebe můžete být pyšní. (4)

Novoroční předsevzetí sice dokáže některé lidi nakopnout k hubnutí, ale jen málo z nich si nový životní styl udrží po zbytek roku. Zamyslete se tedy nad tím, jaká jsou vaše očekávání, a pokud si nevíte rady, využijte služby osobního trenéra a nutričního terapeuta.

Zdroj: (1) názor autora, (2) názor autora, (3) www.inverse.com/mind-body/61984-science-based-strategies-that-will-boost-your-willpower, (4) názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat