Lidé, kteří na svůj věk nevypadají, bývají náchylní k osteoporóze

Že věk neošálíš? Jak se to vezme, protože někteří lidé na ten svůj ani trochu nevypadají. A přesně od toho se může odvíjet i jejich celkový zdravotní stav!

Snažíte se o sebe náležitě pečovat a ke zlepšení vizáže využíváte všechny dostupné zbraně. Jenže i přes veškeré úsilí stále vypadáte trochu starší, než ve skutečnosti jste. Měli byste se objednat na další omlazující kosmetickou proceduru? Raději zajděte k doktorovi, protože se vám v těle mohou rýsovat vážné zdravotní problémy. S jeho návštěvou tedy neotálejte!

Jste v kondici, v jaké si myslíte?

Lidé, kteří nevypadají na svůj věk, mohou být podle nejnovější nizozemské studie (1) zveřejněné v odborném magazínu British Journal of Dermatology výrazně náchylnější k rozvoji nepříznivých zdravotních stavů. Její autoři se domnívají, že se zdánlivě starší vizáž negativně odráží na všech orgánových systémech těla, přičemž může postihnout i psychické rozpoložení. A vlastně, nejen to.

Zrcadlo versus občanský průkaz

Z nashromážděných vědeckých poznatků totiž vyplynulo (1), že jedinci, kteří vypadají o pět let starší, než ve skutečnosti jsou, zpravidla mívají horší kognitivní kapacitu a o bezmála 30 procent vyšší pravděpodobnost, že onemocní osteoporózou. Taktéž jim prý hrozí o 15 procent větší riziko chronické obstrukční plicní nemoci. Náchylnější jsou dle závěrů zmíněné studie i k šedému zákalu a naprosté ztrátě sluchu.

Všechny tyto skutečnosti tedy nasvědčují tomu, že mezi procesem stárnutí obličeje, změnami hustoty tkání a kostí i celkovým zdravotním stavem existuje přímá souvislost, a to i mimo obvyklé faktory, jako je například kouření, expozice ultrafialového záření či celkově nevhodný životní styl. Jak moc vás takové zjištění znepokojilo? Na závěr se sluší zmínit, že do tohoto výzkumu (1) bylo zahrnuto 2 679 Evropanů ve věku 51 až 87 let, jejichž fotografie, všeobecný zdravotní stav i skutečný věk posuzoval nejen odborný tým, ale i nezávislý panel.

Zdroje: (1) www.academic.oup.com/bjd/advance-article/doi/10.1093/bjd/ljac100/6979846







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat