Nedostatek spánku je pro tělo devastující

Už po jedné probdělé noci máme pocit, jako bychom měli v krvi jedno promile alkoholu: Snižuje se koncentrace, už nereagujeme tak rychle a nefunguje správně ani naše paměť. Po několika dnech bez spánku přestává náš imunitní systém efektivně fungovat a zvyšuje se riziko nákazy infekčními chorobami. Pokud zůstanete vzhůru déle než týden, budete trpět poruchami zraku, halucinacemi a rozvinou se příznaky podobné psychózám.

Klid a relaxace jsou vrcholem a koncem po náročném dni v práci. A klidný spánek by samozřejmě neměl chybět. Aby se tělo plně zregenerovalo, potřebuje sedm až osm hodin spánku. Jedině tak může tělo a mysl skutečně dobře fungovat. Hluboký a osvěžující spánek ale není samozřejmostí pro každého. Chronickým nebo alespoň přechodným narušením nočního klidu trpí stále více lidí. Výsledné symptomy a důsledky nedostatku spánku mohou mít významný dopad na tu část vašeho každodenního života, kterou zažíváte, když jste vzhůru (1).

Proč potřebujeme spánek

Předpokládejme, že člověk je auto. Dobrý výkonný model, který je aktivní mnoho hodin denně a ujede mnoho kilometrů. U automobilu je pro životnost rozhodující palivo. Pokud displej, který naléhavě připomíná, že máte natankovat, zůstane červený příliš dlouho, vozidlo jednoduše zastaví. S lidským tělem je to podobné, jen to trvá mnohem déle. Palivem je zde spánek: dodává novou energii, sílu a vytrvalost. Pokud má tělo nedostatek "paliva" po dobu delší než 3–4 dny, tento nedostatek spánku způsobí, že výkon a kvalita během bdění značně poklesne (1).

Jak funguje spánek

Pokud dobře spíte, vaše tělo má čas na regeneraci. Tělo prochází různými fázemi spánku, z nichž každá má svou vlastní funkci. Od usínání, přes lehkou fázi spánku až po fázi hlubokého spánku, s takzvanou REM fází. Ta má zvláštní vlastnost: snění (2). 

Biologické procesy jako odbourávání toxinů a škodlivin jsou v plném proudu, spalují se tuky, vyprázdní se zásoby cukru v játrech a podvědomí se osvobodí od problémů a starostí posledních hodin. Pokud se tato dlouhá pauza na zotavení vynechá, dochází k nebezpečným následkům nedostatku spánku. Procesy v mozku a orgánech, které slouží k regeneraci, jsou značně zpomalené nebo někdy neprobíhají vůbec (2).

Koncentrace a schopnost reakce

Pokud dostatečně nespíte, nejste fit. To je jednoduché pravidlo, které rodiče již dávají svým malým dětem. Ale dopad je téměř ohromující: Pokud spíte méně než 5 hodin po dobu 3–4 dnů, vykazujete známky podobné opilosti (3).

Uvolňování a zpracování hormonů

Lidské tělo je skutečně úžasným strojem spolupráce mezi synapsemi, buňkami, tělesnými reflexy, a nakonec i mozkem. Mnoho činností, které jsou považovány za automatické, jako je čich, ochutnávání, pocit štěstí nebo stresu, spouští a řídí hormony. Uvolňuje je impulz z mozku a jedním z důsledků nedostatku spánku je, že je toto uvolňování je narušené (4). 

Krevní cukr a sekrece inzulínu

Pokud spíte dostatečně a pravidelně, můžete rychle využít glukózu v játrech. Hladina cukru v krvi tak zůstává na konstantní úrovni a je automaticky regulována slinivkou pomocí inzulínu. Při nedostatku spánku je tento proces vážně narušen. Po několika dnech bez spánku je reakce na cukr v potravinách již mnohem silnější. Po týdnu nedostatku spánku se zvyšuje citlivost na inzulín, což je typický příznak cukrovky. Ve skutečnosti lidé, kteří léta spí příliš málo nebo špatně, trpí cukrovkou mnohem častěji než jejich bližní (4).

Imunitní systém

Spánek dokonce ovlivňuje naši odolnost vůči nemocem. Při nedostatku spánku máte až čtyřikrát větší pravděpodobnost nachlazení nebo chřipkové infekce. Tento efekt nastává již po 2 týdnech s průměrem 5–6 hodin spánku za noc. Spánek není jen důležitý, je nezbytný. Spánek je vlastně základním požadavkem pro aktivní, zdravý a plnohodnotný život, protože je základem vašeho každodenního výkonu. Ideální je spát 7–8 hodin, s výrazně menším množstvím spánku tělo dlouhodobě může tělo utrpět značné škody, z nichž některé – například při cukrovce, infarktu nebo mrtvici – jsou nevratné (5).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6281147/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK19956/, (3) www.cdc.gov/niosh/work-hour-training-for-nurses/longhours/mod3/08.html, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547676/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2629403/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat