Minimalizace záchvatů migrény

Vadí vám světlo, zvuky i pachy. I když neexistuje žádný přímý lék na migrénu, existují kroky, které můžete podniknout, abyste minimalizovali záchvaty, nebo dokonce úplně zabránili nástupu příznaků. Co všechno je třeba udělat? Nejprve popadněte tužku a papír!

Migréna je komplexní neurologická porucha, která způsobuje střední až silné bolesti hlavy, obvykle na jedné straně hlavy, spolu s dalšími příznaky, jako je citlivost na světlo a zvuk. Globálně vzato, jedná se o celkem běžnou věc. Téměř 15 % lidí po celém světě zažije migrénu v určitém okamžiku svého života. To však situaci nijak nezlehčuje. Záchvaty migrény mohou být velmi vysilující, přičemž některé z nich trvají i 72 hodin (1). Co nebo kdo je na vině?

Příznaky migrény

I když migrénou může trpět kdokoli, některé skupiny lidí k ní inklinují častěji než zbytek populace. Kupříkladu ženy mají oproti mužům asi třikrát až čtyřikrát vyšší pravděpodobnost, že zažijí migrénu (v této souvislosti se hovoří o změnách hormonů, především estrogenu, jež vyvolává bolesti hlavy) (2). Když se opomine pohlaví, tak migréna je nejrozšířenější u dospělých ve věku 30 až 39 let. Tudíž i věk hraje roli, stejně jako rodinná anamnéza, obezita (nadměrné množství tuku v těle), dyslipidémie, stav, který způsobuje vysoké hladiny LDL (neboli „špatného“) cholesterolu, diabetes, hypertenze, epilepsie nebo deprese (3).

Jak snížit riziko záchvatů migrény?

K tomu, aby migréna neřídila váš život, je zapotřebí pochopit příčiny a spouštěče. Ty vypadají u každého člověka jinak. Záleží, jak tělo reaguje na určité faktory prostředí, jako třeba stres a úzkost, jasná a blikající světla, hlasité zvuky, silné pachy, změny počasí, fyzické vyčerpání nebo přetěžování těla, užívání tabáku či léků proti bolesti. Některým lidem se migréna spustí i po konzumaci alkoholu, hořké čokolády, uzenin, kofeinu, jogurtu a zralých sýrů (1).

Deník jako vodítko

Jedním ze způsobů, jak sledovat své spouštěče, je vést si deník. Pokud vám tradiční metoda tužka a papír nevyhovuje, obraťte se na svůj mobil a veďte si poznámky. Ze zjištěných dat lehce zjistíte, jaké změny bude nutné provést. Omezte příjem alkoholu (zejména červeného vína), snižte množství konzumované kávy na méně než dva šálky denně. Ujistěte se, že nehladovíte a nevynecháváte jídlo. Pijte dostatek vody, zařaďte do svého jídelníčku čerstvé ovoce a zeleninu, vyhýbejte se všemu zpracovanému, slanému a přislazovanému. V neposlední řadě buďte fyzicky aktivní (4).

Cvičení je lepší než prášek!

V uplynulém desetiletí bylo publikováno mnoho vysoce kvalitních studií, které zkoumaly aspekty vlivu cvičení na prevenci migrény, včetně jeho úspěchu jako samostatné preventivní strategie. A výsledky jsou více než slibné! Cvičení pomáhají snížit zátěž migrénou. Z biologického hlediska potlačuje zánětlivé modulátory, včetně četných cytokinů, a stresových hormonů, jako je růstový hormon a kortizol (1). Dá se tedy považovat za preventivní opatření proti bolehlavu (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560787/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3311830/, (3) www.headachejournal.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1526-4610.2006.00444.x, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553159/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat