Proč detoxikace nemá smysl

Možná pijete detoxikační šťávy, nebo se postíte při každém úplňku, abyste se zbavili toxinů. Protože tak si to doba žádá. Ale co když vám řekneme, že je to úplně zbytečné?

Už pár let se všude setkáváme s detoxikačními recepty, šťávami či celými kúrami, které mají pročistit tělo od toxinů, které se v našem těle údajně hromadí ve formě odpadních látek přejídáním nebo stimulanty. Při takové detoxikační dietě jíte převážně ovoce a zeleninu a vypijete minimálně 2 litry vody nebo čaje denně. Potraviny jako sýry, maso a uzenářské výrobky, bílá mouka, sladkosti a káva jsou tabu, stejně jako alkohol a nikotin. Každý den je navíc naplánováno 30 minut sportu a pohybu (1).

Mnoho výrobců nabízí drahé detoxikační kúry, při kterých je spotřebitele zásobuje hotovými ovocnými a zeleninovými šťávami po celou dobu trvání kúry, obvykle 7 dní. To je samozřejmě snadné, protože jednotlivé vitaminové bomby stačí otevřít a jídlo je hned hotové, aniž byste museli cokoli připravovat (1).

Detoxikační kúry nejsou zdravé

Je ale detoxikace tak zdravá, jak se propaguje? U balených džusových režimů je otázkou, zda jsou skutečně tak bohaté na vitaminy, jak je inzerováno. Obvykle se plní do průhledných lahví, aby svou intenzivní barvou stimulovaly chuť k jídlu a působily zdravě. Vitamíny jsou však mimo jiné velmi citlivé na světlo, a proto se snadno ničí a ztrácejí. Mnoho druhů ovoce a zeleniny je přitom velmi bohaté na draslík. Dočasně zvýšené hladiny draslíku nehrozí žádné zdravotní riziko, ale z dlouhodobého hlediska mohou vést ke kardiovaskulárním onemocněním, například pokud budete jíst pouze rostlinnou stravu (2).

Zhubnete, ale jen krátkodobě

Pokud máte v úmyslu zhubnout pomocí detoxu, pravděpodobně se vám to podaří. Vzhledem ke krátkodobému zaměření na rostlinnou výživu však tělu chybí bílkoviny, což vede k odbourávání svalové hmoty místo tuku. Zároveň se zpomaluje metabolismus. Pokud po kúře budete pokračovat v obvyklém jídle, v tukové tkáni se uloží příliš mnoho energie a ukazatel na vaší váze půjde opět nahoru. Hubnutí je tedy krátkodobé a podporuje jojo efekt (2).

Zdravá výživa bez detoxikační hysterie

Měli byste jíst pestrou stravu, abyste se cítili zdravě a fit a neměli ani pocit, že své tělo musíte od něčeho čistit. Zde je pár tipů, z nichž žádná není novinka, ale z výživového hlediska platí (1):

Neomezujte se na pár potravin, ale obměňujte a vyzkoušejte nepoznané. To funguje dobře například u ovoce a zeleniny, pokud se budete držet zásady semaforu: každý den něco červeného, ​​žlutého a zeleného. To každý den rozdělíte do 3 porcí zeleniny a 2 porcí ovoce a vitaminů dostanete dostatek. Dlouhotrvajícího zasycení dosáhnete konzumací celozrnných výrobků, které navíc stimulují činnost střev.

Pokyny k pití a cvičení detoxikačních programů odpovídají obecným výživovým doporučením a podporují zdravý životní styl. 

Abyste se vyhnuli zbytečným přísadám, měli byste si co nejvíce pokrmů připravovat sami a z velké části se vyhýbat rychlému občerstvení a hotovým výrobkům. Ujistěte se, že vaříte s malým množstvím soli a tuku. Při výběru masa používejte hlavně drůbež a 1–2x týdně ho nahraďte rybou.

Zdroj: (1) názor autora, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7310262/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat