Vůně růžového esenciálního oleje snižuje pracovní stres

Šéf vás dohání k šílenství a o nervy vás připravují i neproduktivní kolegové, jejichž resty musíte dohánět. Kdo by v těchto podmínkách zachoval chladnou hlavu? Naštěstí je tu růžový esenciální olej, který uklidní i ty největší nerváky!

Den co den čelíte obrovskému pracovnímu stresu a moc dobře si uvědomujete, že to vašemu zdraví nijak zvlášť neprospívá. Jenže co s tím, že? Složenky se na nic neptají a do zaměstnání chodit prostě musíte. Chtělo by to tedy najít způsob, jak nervozitě tolik nepodléhat. Sláva! Odborníci jeden mají. Prý byste se mohli zaměřit na růže!

Pohoda s každým nádechem

Příznivci aromaterapie a esenciálních olejů teď asi zaplesají blahem. Opět se totiž potvrdilo, že inhalace vonných olejíčků má skutečně užitečný příznivý dopad na psychiku. Výzkumníci z Íránu provedli zajímavý pokus (1), do něhož zahrnuli 120 zdravotních sester. A zvolili správně, protože jestli se v povolání někdo stresuje, tak právě ony. Zúčastněné respondentky se následně rozdělily do tří skupin, z nichž první na knoflíku uniformy nosila upevněnou lahvičku s esenciální levandulí, druhá s esenciální růži a třetí bylo sděleno, že obdržela sezamový olej, což ovšem bylo jen placebo. Jaké závěry to přineslo?

UKlidňující květiny 

Poznatky této studie (1) publikované v časopise Explore informují o tom, ve srovnání s propagovanou levandulí funguje růže překvapivě o chlup lépe, neboť na pracovní stres pozorovaných zdravotních sester měla příznivější vliv. Vážně je to takhle jednoduché? Vypadá to, že ano. Během inhalace molekuly esenciálního oleje stimulují čichové nervy, které mají přímé spojení s limbickým systémem, přičemž jsou zodpovědné za emoce, což vede k lepší náladě i větší psychické pohodě. Chcete-li mít tedy v práci optimismu na rozdávání, pořiďte si růži v tekuté verzi, ke které sem tam hluboce přičichnete. K těmto účelům se přímo nabízí i elektrický aroma difuzér, který navíc zvlhčuje vzduch a má i zajímavé vizuální efekty.

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1550830723000022






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat