Často podávaná antibiotika způsobují zánětlivé onemocnění střev

Antibiotika se používají k léčbě některých druhů bakteriálních infekcí. O tom, že poškozují střevní mikroflóru, se ví. Teď se navíc ukázalo, že mají spojitost se zánětlivým onemocněním střev.

Lidé, kteří dostávají více cyklů antibiotik, jsou vystaveni vyššímu riziku zánětlivého onemocnění střev, zejména pokud užívají tyto léky proti infekcím k léčbě gastrointestinálních patogenů. Tak to alespoň vyplývá ze studie (1), v rámci které vědci v Dánsku zkoumali údaje o 6,1 milionu lidí ve věku 10 let a starších, a to včetně jednotlivců, kteří v letech 2000 až 2018 dostali alespoň jeden cyklus antibiotik. Během období studie se u 53 000 lidí nově diagnostikovaly jisté zdravotní potíže včetně Crohnovy choroby či ulcerózní kolitidy.

Jak jde čas v číslech

S každou další léčbou antibiotik se zvyšuje zánětlivé onemocnění střev o nejméně 10 procent, což podle vědců postihuje všechny věkové skupiny, z nichž jedna je na tom ještě hůře než ty ostatní. Jedná se o osoby starší 40 let. U nich je riziko „vedlejších účinků“ antibiotik větší dokonce o celých 28 procent. Adam Faye, hlavní autor studie a odborný asistent medicíny z New Yorku, se přitom nechal slyšet, že konkrétně riziko zánětlivého onemocnění střev je největší jeden až dva roky poté, co lidé užívali antibiotika speciálně pro gastrointestinální infekce (1).

Škodlivý vliv na střevní mikrobiom

I když studie nebyla navržena tak, aby prokázala, zda nebo jak mohou antibiotika přímo způsobit zánětlivé onemocnění střev, vědci se domnívají, že vše začíná u narušení střevního mikrobiomu. Jedním z omezení studie ovšem je, že výzkumníkům chyběly údaje o tom, proč byla antibiotika předepisována.

Nic to však nemění na tom, že každý by měl být při užívání antibiotik opatrný, protože již léta lékaři upozorňují na to, že jejich nadměrné používání má své nevýhody. Ano, jsou docela důležitá, pokud je člověk potřebuje, a mohou pomoci léčit bakteriální infekce, ale neměla by se užívat zbytečně. Pravda je taková, že na světě umírá kvůli přílišnému užívání antibiotik přes milion lidí ročně, na což poukázala studie zveřejněná v prestižním odborném časopise Lancet (2).

Zdroje: (1) www.gut.bmj.com/content/early/2023/01/03/gutjnl-2022-327845, (2) www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(22)00225-0/fulltext







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat