Lze se vůbec nějak připravit na stresovou situaci

Existují nějaké preventivní manuály, které vás připraví na špatné dny? O tom nepochybujte! Zdolejte šíleně vypjaté chvíle a konflikty s těmito strategiemi odbourávání stresu.

Stres je přirozenou a velmi běžnou součástí každodenního života. Ale některé dny jsou ze své podstaty více stresující než jiné. Třeba vás čeká pracovní pohovor nebo schůzka s ředitelem školy, který má hromadu výtek vůči chování a prospěchu vašeho dítěte. Souběžně s aktuálním pozadím negativních globálních zpráv (inflace, válka, politické spory a další) způsobuje, že denní úroveň úzkosti nabývá na intenzitě (1).

Když si velké nároky vybírají svoji daň

Mnozí lidé procházejí syndromem vyhoření, jsou přetěžováni a stresováni narůstajícími životními úkoly a odpovědnostmi. Žonglování mezi velkou pracovní zátěží, domácími úkoly a povinnostmi v péči o děti je uvrhají do depresí. Proto odborníci na duševní zdraví apelují, že nyní je ještě mnohem důležitější než kdy jindy pečovat o svůj duševní stav a naučit se stres zvládat. Ale jak?

Dopřejte si chvilky klidu

I když se to může zdát jako poslední věc, kterou chcete dělat – nebo na kterou máte čas – v drtivých, rušných dnech, rozhodně nevynechávejte relaxační čas pouze pro sebe. Možná, že milujete venkovní procházky, tanec, meditace nebo třeba cvičení. To všechno mohou být věci, které vás dobijí energií. Vyhraďte si na ně alespoň 15 minut denně. Myslete na to, že když nebudete v pohodě vy, nebudou v pohodě ani ostatní (2).

Hlídejte svůj dech

Když je člověk ve stresu, zapomíná dýchat, tedy aspoň hluboce. Proto si ve svém kalendáři mezi jednotlivými pracovními nebo jinými úkoly nastavte upomínku, která má jediný úkol: zastavit vás a povzbudit k tomu, abyste se zhluboka nadechli a zkrotili stresový hormon kortizol. Zkuste několik plných, jemných nádechů (počítejte zhruba do šesti) a následně pomalu vydechujte. Všimněte, jak se cítíte. Tento styl rytmického hlubokého dýchání uklidňuje sympatický nebo bojový nervový systém, což pomáhá tělu cítit se ve vypjaté chvíli méně úzkostlivě (2).

Připravte afirmaci

Aby se ztlumila stresová reakce, mějte svoji tajnou zbraň – pozitivní afirmaci (mantru), která podporuje pocity schopnosti. „Já to zvládnu. Jsem v bezpečí a za chvíli bude po všem.“ Opakujte, jak často budete chtít (2).

Plánujte dopředu

Některé z nejběžnějších spouštěčů emocionálních zhroucení jsou pocity ochromenosti nebo vyčerpání. Součástí strategie, jak se nezhroutit, je plánovat co nejvíce dopředu. Dny si rozvrhněte tak, aby bylo možné zvládat úkoly jednotlivě a postupně, ne všechny najednou (2).

Pamatujte na osobní silné stránky

Když se ocitnete na pokraji katastrofy, připomeňte si, v čem jste dobří. Umíte naslouchat, jste flexibilní, oblíbení v kolektivu? Výborně. Vždy se soustřeďte spíše na své kladné dovednosti než na možnou bitvu, která vás čeká (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2568977/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513300/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat