Zabouchněte dveře jarní alergii na pyl

Jaro je krásné a nejvíce očekávané období roku, avšak zároveň se jedná také o klíčové období, kdy se projevují sezonní alergie. Všechno kvete a venkovní vzduch je doslova prosycen pylem, což vede k tomu, že velké množství lidí najednou začne smrkat a kýchat.

Sice neexistuje žádný lék, který by vás alergické rýmy zbavil jednou pro vždy, nicméně můžete podniknout různé kroky k omezení vaší alergie, od užívání předepsaných léků až po domácí vychytávky, které vám pomohou tuto náročnou dobu přečkat trochu lépe. Mezi nejčastější příznaky alergie na pyl patří: rýma, slzení oči, kýchání, kašel, svědění očí a nosu, tmavé kruhy pod očima…(1).

Jakými léky lze alergie na pyl zmírnit?

Existuje mnoho léků, které mohou zmírnit příznaky alergie. Antihistaminika zmírňují kýchání, smrkání a svědění tím, že snižují množství histaminu ve vašem těle. Dekongestanty zase snižují otoky nosní sliznice. Pak jsou zde steroidní nosní spreje, které zmírňují zánět a různé oční kapky, které zmírňují svědění a  slzení očí. I když je k dispozici spousta léků na alergii, které můžete koupit i bez lékařského předpisu, je dobré si nejprve promluvit se svým lékařem, abyste se ujistili, že si vyberete ten správný pro vás. Některá antihistaminika mohou způsobit ospalost, proto buďte opatrní, pokud je užíváte během dne (2).

Existují přírodní léky na alergie?

Ano a zde je jejich výčet (3).

Devětsil

Zapomenutá léčivá bylinka, která pomáhá při tišení dráždivého kašle, účinný je i při astmatu, ulevuje při horečce, působí mírně močopudně. Užívá se třikrát denně v podobě nálevu z jedné čajové lžičky sekaného oddenku na šálek vody.

Quercetin

Tato živina se přirozeně nachází například v cibuli, jablkách a černém čaji. Quercetin stabilizuje mastocyty (buňky uvolňující histamin), které jsou hlavním spouštěčem alergických reakcí nejen na pyl, ale i jiných typů alergií, což z něj činí přírodní antihistaminikum. Jeho potenciál využijete naplno, pokud jej začnete užívat alespoň 6 až 8 týdnů před pylovou sezonou.

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva je výbornou bylinkou pro očistu a odvodnění. Její spojitost s léčbou alergií nebyla vědecky prokázána, nicméně má tato rostlina mezi alergiky spoustu příznivců, kteří ji k léčbě příznaků alergie používají. Poraďte se však svým lékařem, než začnete s jakoukoli bylinnou léčbou. Některé byliny mohou způsobit nežádoucí účinky, případně mohou reagovat s léky, které užíváte.

5 tipů, jak udržet alergii na uzdě

Hlídejte si tzv. „pylovou předpověď“ a ve dnech, kdy je venku výskyt pylu zvýšený, zůstaňte raději doma. Největší koncentrace pylu ve vzduchu je obvykle v ranních hodinách, během dne množství pylu slábne. Během jarních měsíců mějte zavřená okna a dveře, aby se do vaší domácnosti nedostaly alergeny. Pomoci může i čistička vzduchu. Často utírejte prach, a to nejen v policích na knihy, ale také okolo oken, v zádveří, zkrátka všude, kde se může hromadit prach z venku a s ním i pyly. Po celodenním pobytu venku si večer důkladně umyjte vlasy, buďte si totiž jistí, že budou plné pylu, což vám značně zkomplikuje klidný spánek. Vysávejte alespoň dvakrát týdně. Při vysávání si chraňte dýchací cesty, jelikož v jeho průběhu budou v místnosti vířit pyly, plíseň i prach, které byly zachyceny ve vašem koberci (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6156899/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538188/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8076953/, (4) názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat