I jablečný ocet má vedlejší účinky

I když je skvělým pomocníkem, vaše břicho ho nemusí milovat! Proč a kdy je jablečný ocet záludný tak, že ve vašem těle způsobí neplechu?

Jablečný ocet je druh octa vyrobený z drcených jablek, kvasnic a cukru. Používá se jako kuchyňská přísada do salátových dresinků a marinád a mnoho lidí ho však zná spíš jako domácí lék, který potencionálně může regulovat hladinu cukru v krvi a snížit hladinu cholesterolu (1). Jenže každá mince má dvě strany. Co když to s touto oblíbenou surovinou přeženete?

Zažívací a žaludeční potíže

Kvůli vysoké úrovni kyselosti se mohou objevit zažívací potíže, zvlášť u těch lidí, kteří se potýkají s citlivým trávicím systémem. Lékaři apelují, že pokud vám byla diagnostikována ulcerózní kolitida, zánět v trávicím traktu, Crohnova choroba, gastritida nebo syndrom dráždivého tračníku, měli byste na jablečný ocet zapomenout.

Změny ve stolici

Protože se „jablečňák“ vyrábí z fermentovaných jablek, obsahuje pektin neboli rozpustnou dietní vlákninu, která působí jako přírodní gelující činidlo. Právě ona zvyšuje objev stolice a stahuje vodu do střeva, čímž se při nadměrné spotřebě jablečného octa podílí na spouštění průjmu.

Ledviny v ohrožení

Potraviny s vyššími hladinami kyselin byly spojeny se selháváním ledvin (2). Alkalické potraviny, jako je zelená listová zelenina, mohou být lepší volbou, ale jako vždy se poraďte se svým ošetřujícím lékařem.

Nadýmání

Konzumace jablečného octa zpomaluje vyprazdňování žaludku, tedy snižuje rychlost, jakou jídlo opouští žaludek a vstupuje do dolního trávicího traktu. Vedlejším účinkem je pak nadýmání, plynatost a nevolnost.

Kyselý reflux

I ten, kdo má kyselý reflux, by měl užívání kyselých dobrot, mezi které jablečný ocet jednoznačně patří, rozumně zvážit. Více jablečného octa rovná se více žaludeční kyseliny, která zvyšuje pocit pálení v krku.

Zvýšená chuť k jídlu

Leckdo si myslí, že jablečný ocet potlačuje chuť k jídlu, ale ona to tak docela není pravda. Ve skutečnosti jedinci, jež pití hodně kteří zředěného jablečňáku, mají větší hlad. To proto, že když do sebe nalijete hodně vody s příměsí jablečného octa, cítíte se sytí, jenže až to všechno vyčuráte, objeví se chuť na něco dobrého.

Eroze zubní skloviny

Strava s vysokým obsahem kyselých potravin, ovocných šťáv a citrusových plodů vede k poškození zubní skloviny, tak na to pozor!

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34187442/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5946297/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat