Pozadím špatného spánku může být špatná matrace

Máte pocit, že se vám daleko lépe spí v hotelu nebo na návštěvě? Vaše matrace má zřejmě už své odslouženo. Věděli jste, že byste ji neměli mít déle, než sedm až deset let?

Nedá se ničím nahradit, mnohdy ho podceňujeme a rozhodně ho nemáme dostatek. Řeč je o spánku, který je pro zachování celkového zdraví stejně tak důležitý, jako vyvážená strava a pravidelný pohyb. Jenže ono si nestačí jen lehnout. Dobrý a osvěžující spánek totiž zahrnuje tři věci – ideální množství, kvalitu a konzistentní plán, tedy pravidelný rozvrh (1). Ačkoli každý den ulehnete zhruba ve stejnou dobu a dáte si těch doporučovaných osm hodin, přesto se ráno cítíte jako přejetí parním válcem? Možná za to může vaše matrace.

Jak si kdo ustele…

V posteli člověk stráví celou třetinu svého života, proto by měl mít to nejlepší možné pohodlí. Nabízí se tedy otázka – kdy jste naposledy měnili matraci? Právě ona představuje rozdíl mezi regeneračním odpočinkem a neklidným převalováním. Životnost většiny matrací se pohybuje mezi sedmi až deseti lety a podílí se na ní mnoho faktorů (2). Tím prvním je samotný materiál. Zatímco latex a pěna s vysokou hustotou vydrží delší dobu, pěna s nižší hustotou se může opotřebovat mnohem rychleji. S rychlejším opotřebením souvisí i vaše preferované polohy spánku, stejně jako tělesná hmotnost, (ne)používání ochranných potahů, důkladnost při běžném čistění a (ne)dodržování pokynů výrobce. Podle čeho poznáte, že má vaše matrace už dávno odslouženo?

Tvar napoví mnohé

Není-li matrace rovná, ale značně prohnutá, je to signál k výměně, protože už očividně neposkytuje žádnou podporu ani oporu. A pokud ke všemu nepříjemně vrže, je jasné, že má nejlepší léta za sebou! Varovným signálem bývá i podivný zápach, který může být důkazem přemnožených roztočů a bakterií. Na nutnost pořízení nového kusu poukazuje i zhoršení alergie či astmatu, oslabená imunita a bolesti zad, které se každé ráno ozývají. Tak jistě, bude to sice něco stát, ale jde o investici do vašeho zdraví, tak nehleďte na peníze.

Zdroje: (1) www.newsinhealth.nih.gov/2021/04/good-sleep-good-health?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) www.sleepfoundation.org/mattress-information/how-long-should-a-mattress-last?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc#:~:text=Most mattresses should last between,all influence a bed's longevity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat