Vytvořte si nové pozitivní návyky

Jak funguje vytváření nových návyků a zbavování se starých?  

Je těžké odhadnout, kolik z našich každodenních činností je ovlivněno zvykem, protože se liší od člověka k člověku. Návyky mají většinou špatnou pověst – okamžitě si je spojíme s negativními věcmi, jako je nezdravé jídlo, kouření nebo nedostatek pohybu. Samy o sobě ale nejsou špatné, protože náš mozek by byl zahlcený, kdyby musel vědomě kontrolovat každou sebemenší akci. 

Bez návyků bychom se také nemohli učit nové věci – protože náš mozek si nově nabyté dovednosti prostě nedokázal zapamatovat. Všechny úspěšné pohyby a akce se ukládají do naší akční paměti a mozek si je příště zapamatuje. V určitém okamžiku je již nemusíme dělat vědomě, protože dorazily do našeho podvědomí.

Nové návyky z dlouhodobého hlediska

Téma návyků je pro vědu důležité a hojně zkoumané téma – jednak proto, že je tak naléhavě potřebujeme, jednak proto, že nás často brzdí a nezdravými návyky si škodíme. Shromáždili jsme šest tipů, jak si dlouhodobě vytvořit nové návyky.

Nepřetěžujte se

Protože náš mozek potřebuje rutinu, rád se jí drží. Je proto vhodné neřešit všechna dobrá předsevzetí (pravidelně cvičit, jíst méně nezdravých potravin, přestat kouřit...) najednou. Místo toho je lepší začít tím, co je pro vás obzvláště důležité – zbytek přijde později. Také je pro nás snazší vytvořit si nové návyky než opustit staré.

Rozdělte cíle na etapy

Pokud jste si dali velká předsevzetí, je pravděpodobnější, že uspějete, pokud je rozložíte na menší mezikroky. 

Odměňte se po (částečném) úspěchu

Je také důležité odměnit se po každém dílčím úspěchu, abyste mozku poskytli pozitivní zpětnou vazbu. Časem můžete intervaly mezi odměnami prodlužovat. Způsob, jakým se odměňujete, byste měli obměňovat – aby se odměny nestaly zvykem a neztratily svůj účinek.

Přijetí nového prostředí

Dobré je také změnit návyky, zvláště když jste v novém prostředí – například po stěhování nebo na dovolené. Tam obvykle nejsme vystaveni spouštěcím podnětům, které nás v nám známém prostředí svádějí k tomu, abychom jednali se svými starými návyky. 

„Habit Stacking“

Aneb Používání existujících vzorců k vytváření nových. Návyky, které jsme si již osvojili, nemusejí nutně zpomalit náš pokus o vytvoření nových. Naopak – můžete je využít i ve svůj vlastní prospěch. Pokud si například chcete zvyknout každé ráno vypít velkou sklenici vody, můžete to udělat pokaždé, když si dáte svůj první šálek kávy. Tato strategie, nazývaná „skládání návyků“, je obzvláště účinná, protože je pro nás snazší připojovat nové návyky k těm stávajícím, než je vytvářet od začátku. 

Vytvořte si návyky, které jsou v souladu s vašimi hodnotami

Jedním z největších motivátorů je, když jsou naše cíle v souladu s našimi hodnotami. Pokud tedy chcete jíst zdravěji, abyste zhubli, ale dietní mánie jste se už dávno zřekli, je mnohem obtížnější tohoto cíle skutečně dosáhnout. Na druhou stranu, když se pustíme do něčeho, čemu věříme, motivace přichází přirozeně.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3505409/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat