Zvuky z ulice vás mohou stát i život

Kvílivé sirény, agresivní klaksony, burácející motory obřích dieselových náklaďáků – většina z nás souhlasí s tím, že hluk ze silnice je velmi nepříjemný, ale jak moc je škodlivý pro vaše zdraví? Vědci našli odpověď!

Bydlíte na místě, které je všechno, jen ne zrovna klidné. Přes zavřené okno slyšíte projíždějící auta, štěkot psů i lidské hlasy. I když si na hluk z ulice tak nějak „zvyknete“, neznamená to, že je s tím vaše mysl v pohodě. Stejně jako tělo. Nová studie zjistila, že hluk z rušných silnic souvisí se zvýšeným rizikem vysokého krevního tlaku, což je zase hlavní rizikový faktor pro srdeční infarkt a mrtvici (1).

Může za to ovzduší?

Ostatně i předchozí studie (2) nalezly souvislost mezi hlasitým hlukem ze silnice a hypertenzí, ale protože hlukové znečištění často přichází se znečištěním ovzduší, nebyl dopad samotného hluku jasný. Tato nová studie (3) však byla schopna kontrolovat zdravotní účinky znečištění ovzduší, díky čemuž se ukázalo, že riziko hypertenze zůstalo.

Vedoucí autor Jing Huang v tiskové zprávě uvedl, že je se svým týmem trochu překvapen tím, jak moc byla hypertenze silná, přitom směrnice Evropské kardiologické společnosti pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění z roku 2021 již  dávno zdůraznily, že expozice životního prostředí, včetně nadprahových hladin hluku, mají potenciál zvýšit riziko srdečních onemocnění (3).

Kdy je to nejhorší?

K provedení této prospektivní studie (3) výzkumníci analyzovali data britské Biobanky od téměř 250 000 lidí ve věku 40 až 69 let, kteří zahájili studii bez hypertenze. Vyšetřovatelé odhadli hluk ze silniční dopravy na základě adresy bydliště a společné metody hodnocení hluku, což je modelovací nástroj vyvinutý Evropskou komisí.

Stresované tělo je tělo v ohrožení

Po sledování účastníků po medián 8,1 roku vyšetřovatelé zjistili, že u více než 21 000 se vyvinul vysoký krevní tlak. Akademici odhalili i to, čemu se říká „vztah závislý na dávce“ – čím větší je hluk ze silnice, tím větší je riziko (3).

Kardiolog Jim Liu z Ohijské státní univerzity, který tuto studii okomentoval, se nechal slyšet, že výše uvedené výsledky jsou zajímavé, neboť se výzkumníci zabývali vztahem, který se obvykle opomíjí. A podle něj to všechno, minimálně teoreticky, dává smysl, protože zvýšený hluk může zvyšovat hladiny stresu v těle a tím skutečně přispět ke zvýšení krevního tlaku (3).

Opatření vyjdou na koruny, ale i tisíce

Prevence hluku může zahrnovat odklon od hluku, snížení hlasitosti nebo blokování zvuků okolního prostředí, například zvýšením protihlukových izolačních materiálů. V nouzi ovšem pomohou i špunty do uší. Jenže kdo by je měl v uších 24 hodin sedm dní v týdnu?

Zdroje: (1) www.ehp.niehs.nih.gov/doi/abs/10.1289/isee.2022.P-0295, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7962514/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4397878/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat