Alergie na houby není žádná legrace

Bolí vás po houbách břicho? Možná jste na ně alergičtí. Kolik procent lidí tímhle trpí a proč to může být hodně nebezpečné?

Houby se pro svou jedinečnou chuť a různé nutriční výhody využívají napříč snad všemi světovými kuchyněmi. O jejich blahodárném vlivu na lidské zdraví věděli už staří Egypťané, kteří by jistě měli radost z toho, že před jejich nadčasovými názory hluboce smeká i moderní věda.

Obyčejná potravina? Kdepak, hotový zázrak!

Z pohledu odborníků jsou houby vynikajícím zdrojem vitaminů a minerálů, proto, proto posilují imunitní systém, působí proti zánětům a pomáhají v boji s depresemi a úzkostmi. Zároveň regulují škodlivý cholesterol, předcházejí srdečním chorobám, zlepšují činnost mozku a snižují riziko rakoviny (1). Nelze opomenout ani to, že díky vysokému podílu vlákniny a naopak nízkému počtu kalorií zpestří jídelníček nejednomu dietáři. Ať už jsou s kloboukem či bez, houby jsou chutné, kulinářsky všestranné, v obchodech celoročně dostupné a prokazatelně zdravé. Jenže co když je vám po nich těžko? Možná na ně máte alergii.

Jste ten vyvolený?

Pravdou je, že alergie na houby není tolik rozšířená, jako je tomu například u ořechů, vajec, mléka nebo sóji. Lékaři odhadují, že jí trpí dvě až tři procenta celosvětové populace (2), což je samozřejmě orientační, protože ne každý si do nemocnice chodí stěžovat na to, že mu po požití hub není úplně dobře. K této alergii dochází tehdy, když lidské tělo vnímá bílkoviny v houbách jako cizí, nežádoucí a nebezpečná tělesa, kterým se brání zvýšenou produkcí protilátek IgE (imunoglobulin E), což zase spouští uvolňování histaminu (3). Podle čeho poznáte, zda to není i váš případ?

Varovné signály

Příznaky houbové nesnášenlivosti zahrnují sípání, rýmu a slzení očí v důsledku zánětu horních cest dýchacích. Objevují se také kožní vyrážky a otoky rtů, výjimkou nejsou ani průjem, zvracení, nevolnost, nadýmání a žaludeční křeče. K závažnějším symptomům se pak počítá pokles krevního tlaku, dušnost a mdloby. O těchto stavech je třeba vědět, protože s nárůstem popularity holistické medicíny jsou stále vyhledávanější i doplňky stravy s houbovými extrakty, které jsou sice zdravé, ale alergikům mohou pořádně zatopit.

Zdroje: (1) www.scitechdaily.com/top-10-health-benefits-of-mushrooms-the-ultimate-superfood/, (2) www.medindia.net/patients/patientinfo/mushroom-allergy-faqs.htm (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4348448/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat