S jarním detoxem i podporou zdraví pomůže cibule šalotka

Hubnutí, detox i alergie. To jsou témata, o kterých se na jaře mluví a píše neustále. A hodně s nimi souvisí červená cibule šalotka! Ale i pro mozek a srdce je prospěšnou a vítanou medicínou.

Že je šalotka, lidově nazývána také jako množilka, odrůdou červené cibule, to ví asi každý. Ovšem o jejích benefitech mnozí takové jasno nemají. Tato zelenina pravděpodobně pocházející z oblasti jihovýchodní Asie se do Evropy dostala v 11. století, a to díky křižákům, kteří se vraceli z Blízkého východu. Co všechno se v ní skrývá a proč na ni nedá dopustit ani ajurvédská medicína?

Zdroj všeho dobrého schovaný pod slupkou

Půl šálku nakrájené šalotky obsahuje přibližně 50 kalorií. Nalezneme v něm dá nejen 5 gramů vlákniny, ale i 25 miligramů vitaminu B6, 5 miligramů vitaminu C, 234 miligramů draslíku a 25 miligramů manganu (1). Ale to je pouhý začátek, protože zde není nouze ani o léčivé sloučeniny, které prokazatelně snižují riziko rakoviny a tlumí záněty (2). Nelze nezmínit i antihypertenzní antioxidanty, jež chrání srdce před poškozením (3). Konzumovat šalotku se skutečně vyplatí! S čím dalším vám pomůže?

Jarní detox od červené

Jaro je jako tradičně ve znamení nejrůznějších detoxikačních kúr. A červená cibule v nich může sehrát důležitou roli. Protože podporuje krevní oběh, přispívá i k odstraňování škodlivých toxinů z krevního řečiště, a tedy i detoxikaci organismu. Navíc stimuluje trávicí enzymy, jež zasahují do očisty jater (4). Jejím prostřednictvím lze normalizovat i hladinu cukru v krvi, což by mohlo zajímat nejen diabetiky (5). I mozek si ale přijde na své! Je to zásluha přítomného folátu, železa a pyrithionu. Tyto látky chrání DNA a zlepšují neurologickou aktivitu, čímž předcházejí kognitivním úpadkům i Alzheimerově chorobě (5).

Cibulová spása při alergii

Vaše nervy i dýchací cesty sužuje alergie? I v této situaci lze sáhnout po šalotce, která od ní ulevuje (6). Zároveň zvyšuje hustotu kostí (7) a osvědčeným prostředkem bývá i při hubnutí, neboť zabraňuje hromadění tuku (8). Suma sumárum tedy vážně prospívá od hlavy až k patě.

Zdroje: (1) www.stylecraze.com/articles/benefits-of-shallots-for-skin-hair-and-health/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22291731/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22888009/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1240438/, (5) www.uofmhealth.org/health-library/hn-3657001, (6) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24721027/, (7)www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31421664/, (7)www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19240657/, (8)www. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6337254/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat