Sezení se zkříženýma nohama je dvojnásob škodlivé

Dávat si při sezení nohu přes nohu? Ne, to vážně raději nedělejte, protože vám kvůli tomu hrozí skolióza, krevní sraženiny, vychýlení kyčlí, poranění nervů i snížená aktivita svalů. Muži tím riskují i kvalitu spermií!

V dnešní době lidé sedí až moc, ozývá se z úst odborníků, kteří židli považují za úhlavního nepřítele zdraví. Ostatně, nespojuje se snad nadměrné posedávání s nadváhou, narušeným trávením, bolavými zády, arteriální hypertenzí a vyšším rizikem diabetu, rakoviny i předčasného úmrtí (1)? No ano a často! A teď si představte, že když si u toho ještě dáte nohu přes nohu, hrozby mnohonásobně narůstají.

Odpočinek, při kterém tělo trpí

Je to pohodlné, a pokud jde o ženy, tak u těch to bývá i zatraceně sexy. Jen si představte dámu v elegantních šatech, která má ledabyle jednu dlouhou nohu položenou přes druhou a svými štíhlými prsty svírá šálek italské kávy. To je obrázek jako stvořený do filmu! Jenže jedna věc je pohodlí s přitažlivým vizuálním dojmem a druhá zase to, co tahle poloha dělá s tělem. Mimochodem, přibližně 62 procent lidí má ve zvyku dávat si pravou nohu přes levou, u 26 procent je to opačně a zbylých 12 procent to bez konkrétní osobní preference střídá dle nálady (2). Buď jak buď, míra škodlivosti je u všech bohužel stejná.

Pozor, záda v ohrožení!

Tenhle nedoporučovaný posez podporuje vychýlení kyčlí (3), což je ale jen začátek. Dost totiž mění i rychlost, kterou se krev v dolních končetinách pohybuje, s čímž souvisí riziko vzniku krevních sraženin (4). Čím déle a častěji člověk takto sedí, tím větší i pravděpodobnost, že ho potká skolióza neboli vychýlení páteře do stran (5). Hrozí mu však i poranění nervů, zejména pak toho peroneálního (6). Zvláštní varování pak platí pro může, kteří sedem s překříženýma nohama dost riskují kvalitu i životaschopný počet svých spermií (7). Na závěr tu máme ještě riziko snížené svalové aktivity, což platí pro obě pohlaví (8). Jak vidno, tahle poloha skutečně neprospívá ničemu a nikomu.

Zdroje: (1) www.nhs.uk/live-well/exercise/exercise-guidelines/why-sitting-too-much-is-bad-for-us/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8084429/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7370107/, (4) www.cdnsciencepub.com/doi/10.1139/apnm-2018-0339, (5) www. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5140821/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3730027/, (7) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4737001/, (8) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8578373/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat