Věci, které vám menstruační cyklus říká o vašem těle

Kdo menstruuje, ten má přehled. Menstruační cyklus ovlivňuje úroveň energie, náladu, chutě na jídlo, spánek, pleť, imunitní systém i hormony. Abnormality však naznačují potenciální zdravotní problémy. Na co si dát pozor?

Pokud je vám mezi 12 a 52 lety, je pravděpodobné, že máte menstruační cyklus, který trvá 20 až 35 dní. Není žádným tajemstvím, že ukončení menstruace připadá na období během menopauzy. Perimenopauza přitom trvá asi čtyři až osm let před začátkem menopauzy a obvykle zahrnuje lehčí, slabší nebo méně časté menstruace. Mezi typické příznaky perimenopauzy pak patří návaly horka, podrážděnost a problémy se spánkem (1). Ale co když se nějaké ty potíže objevily mimo ona zmiňovaná období? Tohle menstruační cyklus říká o vašem zdraví!

Nepravidelnost

Vaše menstruace je jedinečná – v průtoku krve, barvě a délce cyklu. Menstruační nepravidelnosti se vyskytují odhadem u 14 až 25 % žen v plodném věku, přičemž předpokládaných příčin je hned několik (2).

Anémie

Bělavý, zředěný výtok může být příznakem těžké anémie, zvláště pokud si všimnete, že vaše menstruace je stále světlejší a světlejší, i když by za normálních okolností mohla být o něco tmavší. Sledujte své dva nebo tři cykly, a pokud se obáváte, že by tomu tak mohlo být, promluvte si se svým lékařem.

Virus HPV nebo pohlavně přenosná nemoc

Špinění mezi menstruacemi je jedním z příznaků rakoviny děložního čípku, endometriózy, kvasinkové infekce, chlamydií a dalších stavů. Nechte se vyšetřit gynekologem.

Diabetes

Ženy s nepravidelnými menstruačními cykly, zejména ty delší než 40 dní, mají vyšší riziko diabetu 2. typu. Ještě více jsou ohroženy mladší ženy ve věku 18 až 22 let.

Bolesti

Endometrióza

Pokud během menstruace náhle začnete mít intenzivní bolesti v dolní části zad nebo v pánvi, může se jednat o endometriózu – stav, kdy se děložní tkáň dostane do pánevní dutiny a přilne k blízkým orgánům, jako jsou vaječníky, vejcovody, a dokonce i konečník.

Delší krvácení

Problémy se štítnou žlázou

U některých žen trvá menstruace jen tři dny a jiné krvácejí šest nebo sedm. Ale menoragie – prodloužený nebo silný tok, který trvá déle než jeden týden – bývá známkou hyperaktivní nebo nedostatečně aktivní štítné žlázy (3).

Děložní myomy

Silná a prodloužená menstruace poukazuje i na děložní fibroidy – nerakovinné výrůstky dělohy. Na vině by mohla být i nízká hladina progesteronu a vysoká hladina estrogenu (3).

Přibývání na váze

Se zvyšující se tělesnou hmotností hladiny estrogenu rostou, což ve výsledku zesiluje a prodlužuje i samotnou menstruaci (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK500020/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5801702/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279054/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat