I jedno ponocování z vás může udělat jiného člověka

Jste takové veselé sluníčko, které by optimismus mohlo rozdávat. Také jíte zdravě a za svého partnera byste doslova dýchali. Stačí ale jedno nevyspání a všechno je jinak. Místo zeleniny do sebe tlačíte půlkilovou čokoládu a drahá polovička vás rozčiluje naprosto vším, co dělá. Znáte to?

Chcete být v dobré kondici? Spěte, ozývá se z úst lékařů i vědců. Všichni jsme tedy asi už milionkrát slyšeli o tom, že noční odpočinek je pro zdraví nezbytný. A všichni bychom si také přáli ho mít dostatek, a to v té nejlepší možné kvalitě. Jenže nám jaksi není přáno. Nejen rodiče novorozenců i studenti připravující se na zkoušky, lidé pracující na směny a jedinci trpící chronickým stresem spí mnohem méně, než těch omílaných a doporučených osm hodin. Ovšem i jedna probdělá noc s sebou nese následky. Jak moc člověka dokáže změnit?

Pomalejší reakční odezvy

I když jste se alkoholu ani nedotkli, můžete se cítit jako v té nejhorší kocovině pod sluncem. Pocit mozkové mlhy, nesoustřednost, malátnost, zhoršené reakce na okolní vlivy – tohle všechno způsobuje nevyspání (1), které bystrou a racionálně uvažující osobu může proměnit ve zpomalenou „brzdu“, jež si horko těžko vzpomene i na to, kam si položila klíče od bytu.

Nezvladatelná touha po jídle

Váš nejlepší přítel je zeleninový salát a největší nepřítel zase cukr. Žijete přece zdravě! Tedy alespoň dokud spíte, jak máte. Po hodně náročné noci zamíříte do kuchyně proto, abyste si tam dali něco sladkého a tučného. Klasickým vedlejším účinkem spánkové deprivace je totiž zvýšení hladu i chutě na kalorické potraviny o celých 24 procent (2). Nedá se tomu odolat!

Podrážděnost, kterou zaskočíte okolí 

Lidé, kteří nespí dost dlouho ani dobře, bývají podráždění, nervózní a náchylní k depresím, přičemž mají mnohem vyšší pravděpodobnost špatných a riskantních rozhodnutí. A dá se to snadno vysvětlit – ponocování mívá značně negativní vliv na regulaci i zpracovávání emocí (3). Neblahé duševní stavy pak nahrávají partnerským hádkám, neboť každá interakce s blízkými může být přinejmenším napjatá.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19300585/, (2) www.sleepfoundation.org/sleep-deprivation/lack-sleep-may-increase-calorie-consumption, (3) www.link.springer.com/article/10.1007/s00221-014-3832-1






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat