Vůně nového auta zvyšuje riziko rakoviny

To nové auto voní tak hezky! Člověk by jen seděl a blaženě nasával to zajímavé aroma novoty a luxusu. Jenže ty následky… Už po půl hodině se kvůli němu zvyšuje riziko rakoviny!

Když si zákazník autosalonu sedne do úplně nového vozu, kochá se nejen jeho moderním designem, zpracováním a funkcemi, ale i vůní. Jak ji jen popsat? No jde to těžko. Nepřipomíná totiž květiny, drahé francouzské parfémy, rozkvetlou louku ani svěží mořský vánek. Přesto je zatraceně příjemná. Ale bohužel i škodlivá.

Dýcháním k nádoru?

Podle nových vědeckých zjištění může toto automobilové aroma zvýšit riziko rakoviny (1). Čím déle a častěji ho řidič či jeho spolujezdec nasává, tím pochopitelně hůře. Říkáte si, co je to zase za hloupost a další odborný výstřelek? Pravděpodobně nejste sami. Jenže důkazy jsou hodně výmluvné.

Tohle vážně škodí!

Američtí experti z Harvardovy univerzity a Pekingského technologického institutu neprováděli svůj výzkum v žádné laboratoři, ale naprosto reálných podmínkách. Prakticky neudělali nic jiného, než že celkem 12 fungl nových vozů umístili na venkovní parkoviště a pomocí speciálních senzorů sledovali jejich vnitřní vzduch po dobu 12 dní. A nebyla to moc hezká podívaná…

Karcinogeny jako spolucestující

Autoři této studie objevili jisté chemické úrovně, které dalece překračují bezpečnostní normu pro kvalitu ovzduší v automobilech. Formaldehyd, známá sloučenina způsobující rakovinu (2), překonal standardy o 35 procent. Hladina dalšího nebezpečného karcinogenu, kterým je acetaldehyd, byla vyšší dokonce o 61 procent. Na základě těchto skutečností vědci varují, že strávit pouhých 30 minut denně v novém vozidle může člověka vystavit neuvěřitelnému množství těchto sloučenin, což si vybere daň na jeho zdraví. Taktéž upozorňují na to, že vlivem teplejšího počasí a hřejivých slunečních paprsků úroveň těchto chemikálií ještě narůstá. A požitek z jízdy je najednou ten tam, že?

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666386423001431, (2) www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/substances/formaldehyde#:~:text=Studies of workers exposed to,%2C nasal cavity%2C and nasopharynx.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat