Antidepresiva výrazně ovlivňují vztahy

Deprese je závažná porucha psychiky, která postihuje hodně lidí. Zatímco antidepresiva mají mnoho předností a přispívají k celkové pohodě, mohou představovat určité potíže v romantických vztazích. 

Ničí antidepresiva vztah? Stručně řečeno: Ano. Nejprve se ale podívejme, co jsou antidepresiva a proč se používají. 

Existuje několik typů antidepresiv: selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI), inhibitory zpětného vychytávání serotoninu a norepinefrinu (SNRI), tricyklická antidepresiva (TCA), inhibitory monoaminooxidázy (MAOI) a atypická antidepresiva. Každé antidepresivum má za cíl zmírnit příznaky deprese, ale každé z nich může mít jiný vliv na váš vztah k ostatním a může mít vedlejší účinky, které vážněji ovlivní vaše vztahy (1).

Nedostatek emoční intimity

Emoční otupení je obecný pocit apatie nebo lhostejnosti. Někdo může například vyjádřit lhostejnost k významné události, jako je povýšení jeho partnera nebo úmrtí v rodině. To, co se může zdát jako nezájem, je ve skutečnosti fyzická reakce na léky. Emoční otupení je způsobeno dysfunkcí čelního laloku v důsledku změn hladin serotoninu. Časem může emoční otupení vytvořit ve vztazích nedostatek citové intimity. Partner, který nebere léky, se může cítit opuštěný nebo přehlížený kvůli chování svého partnera, zatímco partner, který užívá léky, se může cítit frustrovaný vedlejšími účinky, které pociťuje (2).

Snížená chuť na sex

SSRI mohou způsobit sexuální dysfunkci, která se typicky projevuje jako snížená sexuální touha, opožděná ejakulace, neschopnost dosáhnout orgasmu a celkový nedostatek sexuálního uspokojení. Když se pomocí léků zvýší hladina serotoninu, mohou být ovlivněny další esenciální hormony a neurotransmitery. Konkrétně testosteron a dopamin. Testosteron je zodpovědný za naši sexuální touhu a sexuální uspokojení, zatímco dopamin má na starosti orgasmy. S ovlivněním tohoto hormonu i neurotransmiteru následuje sexuální dysfunkce (3).

Fyzické změny

Dalším problémem, který mohou narušit vztah, jsou fyzické změny. Vzhledem k tomu, že změny hmotnosti jsou častým vedlejším účinkem, partner užívající léky se může ve svém těle začít cítit nepříjemně. Opakující se problémy se spánkem, bolesti hlavy a žaludeční problémy mohou také vést k celkovému nepohodlí (1).

Jak se mohou partneři navzájem podporovat

Pozitiva antidepresiv mohou pro mnohé převažovat nad riziky. S ohledem na to je důležité mít na paměti, že existují způsoby, jak využít výhod antidepresiv i uprostřed negativních vedlejších účinků. Bude to vyžadovat určitou práci ze strany každého partnera. Pokud jste partner, který nebere antidepresiva, pokračujte ve vzdělávání o tom, jak mohou antidepresiva člověka ovlivnit, jak dlouho trvají vedlejší účinky a jak jsou jejich přínosy užitečné. Vyzbrojeni těmito znalostmi budete pravděpodobně schopni nabídnout emocionální podporu a poradit si s obavami, které se objeví a které mohou souviset s vedlejšími účinky. Klíčové je neodsuzovat a nikdy svého partnera do ničeho netlačit (4).

Pokud jste tím, kdo užívá antidepresiva, i tak můžete být svému partnerovi velkou oporou. I když může být obtížné orientovat se ve vedlejších účincích antidepresiv, zamyšlení se nad tím, jak mohou vedlejší účinky ovlivnit vašeho partnera, může být klíčové. Komunikace o tom, jak vedlejší účinky mohou ovlivnit vztah, je skvělý způsob, jak pokračovat v rozvoji emocionální intimity (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538182/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5961442/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554406/, (4) názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat