Důvody, proč lidé zapomínají

Realita je taková, že zatímco mozek je schopen působivých výkonů, jeho kapacita ukládat a vybavovat si detaily je omezená. Existuje několik různých způsobů a důvodů, proč věci zapomínáme.

I když se možná občas divíte „Proč mám tak špatnou paměť“, zapomínání je součástí života. Ve skutečnosti lidé zapomínají překvapivě rychle. Přibližně 56 % informací zapomeneme do hodiny, 66 % po jednom dni a 75 % po šesti dnech. 

Zapomínání způsobené rozpadem

Měli jste někdy pocit, že vám nějaká informace právě zmizela z paměti? Nebo možná víte, že to tam je, ale prostě to nemůžete najít. Neschopnost vyvolat vzpomínku je jednou z nejčastějších příčin zapomínání. Jedno z možných vysvětlení je známé jako teorie rozpadu. Problém je ale v tom, že některé vzpomínky, jsou v dlouhodobé paměti až pozoruhodně stabilní. 

Zapomínání způsobené interferencí

Někdy lidé zapomínají kvůli jevu známému jako interference. Některé vzpomínky soutěží a interferují s jinými vzpomínkami. Pokud jsou nějaké informace velmi podobné jiným informacím, které byly už dříve uložené v paměti, je pravděpodobnější, že dojde k interferenci.

Zapomenutí způsobené selháním uložení

Někdy má ztráta informací méně společného se zapomínáním a více s tím, že se nikdy nedostaly do dlouhodobé paměti. Selhání kódování někdy brání informacím vstoupit do dlouhodobé paměti. Důvodem je to, že do vaší dlouhodobé paměti byly zakódovány pouze nutné detaily.

Motivované zapomínání

Někdy můžeme aktivně pracovat na tom, abychom zapomněli vzpomínky, zejména ty na traumatické nebo znepokojivé události nebo zážitky. Bolestivé vzpomínky mohou být rozrušující a vyvolávat úzkost, takže jsou chvíle, kdy si možná přejeme je odstranit. Dvě základní formy motivovaného zapomínání jsou potlačení, což je vědomá forma zapomínání, a represe, nevědomá forma zapomínání.

Všimněte si také, že mentální aktivity, jako je nacvičování a vzpomínání, jsou důležitými způsoby posílení paměti a vzpomínky na bolestivé nebo traumatické životní události si mnohem méně zapamatujete.

Existuje také řada dalších faktorů, které mohou hrát roli v tom, proč lidé zapomínají. Mezi další běžné příčiny zapomínání patří:

Alkohol

Pití alkoholu může mít negativní vliv na paměť, takže je nejlepší vzdát se alkoholu úplně nebo jeho konzumaci omezit na minimum.

Deprese

Mezi běžné příznaky deprese patří špatná nálada a ztráta zájmu, ale u depresivních poruch se mohou objevit i potíže se soustředěním a zapomínání.

Nedostatek spánku

Spánek hraje důležitou roli při konsolidaci paměti, takže nedostatek kvalitního spánku může mít negativní dopad na vaši paměť.

Léky

Také některé léky mohou ovlivnit paměť, včetně antidepresiv, sedativ a léků na nachlazení a alergie.

Stres

Nadměrný stres, akutní i chronický, může také hrát roli při zapomnění.

Věk

Zapomínání související s věkem je běžné a normální, protože lidé trpí kognitivním úpadkem, jak stárnou. Významné problémy se zapomínáním, však mohou být příznakem vážnějšího problému, jako je Alzheimerova choroba. 

Jak minimalizovat zapomínání

I když je určité zapomínání nevyhnutelné, existuje několik věcí, které můžete udělat, abyste si důležité informace upevnili do paměti. 

Cvičení

Cvičení může vést k rychlému zlepšení funkce paměti. Pro získání této výhody není třeba trávit hodiny na běžeckém pásu nebo v posilovně. Výsledky naznačují, že krátké, velmi lehké cvičení vede k rychlému zlepšení funkce paměti.

Dopřejte si dostatek spánku

Adekvátní spánek je nezbytný pro fyzické i duševní zdraví. Zatímco potřeby spánku se mohou lišit, typické doporučení pro dospělé je sedm až devět hodin za noc. 

Nacvičte si informace

Někdy je nejlepším způsobem, jak si něco uložit do paměti a snížit pravděpodobnost, že na to zapomenete, je použít starý vyzkoušený trik –procházejte informace opakovaně, dokud je neuložíte do paměti.

Zapište si to

Když vše ostatní selže, zapište si důležité informace, abyste je mohli později použít. V některých případech vám to, že si to zapíšete, skutečně pomůže zapamatovat si to na později.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5657245/ - celý článek






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat