Nadměrné pocení vás může připravit o vlasy

Pot má pro nás životně důležitou funkci, ale pokud se jeho produkce vymkne z rukou, rýsují se potíže. Proč jeho nadbytek nahrává nadměrnému vypadávání vlasů?

Venku už se nám hezky oteplilo, což znamená, že přichází zpocená sezona. Ať už si o pocení myslíte cokoli, pravdou je, že bychom bez něj v žádném případě neobešli.

Možná nevoní, ale zachraňuje životy

Pot je vodnatý výměšek apokrinních a ekrinních potních žláz (1), kterých máme více než dost. Jeho primární úlohou je termoregulace, tedy udržení optimální a hlavně bezpečné teploty. Jak se tato tekutina dostává na pokožku, odpařuje se a ochlazuje tělo. Bez ní by se náš organismus mohl přehřát, což by mohlo skončit i smrtí (2). Vědci se domnívají, že kromě ochlazování pot ještě napomáhá při vylučování toxinů, hydratuje pokožku a zajišťuje rovnováhu stopových minerálů (3). Je tedy důležitý, potřebný a nepostradatelný. Ale musí ho být tak akorát, protože jeho nadbytek způsobuje potíže.

Plešatost a infekce nikoho nepotěší

Hyperhidróza je porucha charakterizovaná nadměrným pocením, ke kterému dochází i v případech, kdy by k tomu normálně docházet nemělo. Lidé postižení tímto stavem jsou orosení nejen při fyzické zátěži, ale také v naprostém a nečinném klidu. Nejvíce pak vlhne podpaží, dále dlaně, chodidla a obličej. Tato svízel podstatně zvyšuje náchylnost ke kožním infekcím (4). Nemluvě o tom, že může útočit na sebevědomí, protože připravuje nepříjemné a mnohdy i trapné společenské chvilky. Jako by toho nebylo málo, hyperhidróza dokáže člověku hodně zredukovat i objem vlasů.

Zákon akce a reakce?

Jak je tohle možné a co má pot společného s hustou kšticí? Odborníci nabízejí hned dvě možná vysvětlení. Obsažená kyselina mléčná nehezky reaguje s keratinem ve vlasech, což vede k jejich postupnému poškození a nakonec i nadměrnému vypadávání (5). Druhým důvodem je podle nich to, že se pot smísí s bakteriemi na pokožce hlavy, kvůli čemuž vznikají plísňové infekce, jež podporují nechtěné ztráty. Jak a čím je účes při nadměrném pocení možné zachránit? Chce to skutečně časté mytí hlavy a pravidelný peeling vlasové pokožky. Pomůže i její občasná masáž, která zlepší krevní cirkulaci.

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Pot, (2) www.verywellhealth.com/sweat-6503173, (3) www.medlineplus.gov/sweat.html?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (4) www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperhidrosis/symptoms-causes/syc-20367152, (5) www.stylecraze.com/articles/sweating-lead-to-hair-loss/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat