ADHD u dospělých není výjimkou

Porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) je neurovývojová porucha, která člověka obvykle postihuje v dětství, nicméně pokud stav zůstane nediagnostikován a neléčen, přetrvá i do dospělosti. Jak se projevuje?

Stanovení diagnózy ADHD není tak snadné jako rutinní vyšetření zubů nebo krevní test. Diagnóza bývá založena na pozorování, vyhodnocení příznaků a konkrétní anamnéze. Osoba musí zaškrtnout alespoň pět políček symptomů. Příznaky přitom často zasahují nejméně do dvou oblastí života člověka (1). Na co se připravit?

Problémy s organizačními schopnostmi a zneužíváním

Protože lidé postižení tímto stavem mají potíže s organizováním věcí a událostí, je pro ně obtížné upřednostňovat některé činnosti – logickým způsobem. To jim ztěžuje situaci ve škole nebo na pracovišti už jen proto, že v očích jiných působí neprofesionálně (1).

Kvůli své nepozornosti a snadnému znudění se dospělí s ADHD často setkávají s necitlivostí a lhostejností. Mohou také druhým skákat do řeči a plnit za ně úkoly, protože se jim tempo kolegů zdá být poněkud „pomalé“. Není žádným tajemstvím, že se osoba s ADHD vinou toho stane objektem zneužívání. Někteří spolupracovníci totiž jistě (a rádi) využijí toho, že se na pracovišti nemusí tak honit (1).

Potíže se soustředěním

Nepozorností to jenom začíná. Dospělí postižení ADHD mají problémy se zaměřením. Mohou snadno ztratit pozornost nad úkoly, které jim jsou přiděleny, stává se i to, že přehlédnou nějaké detaily, a pokud je zadaná práce nebaví, jen horko-těžko ji dokončují. V každém případě hrozí špatné pracovní výkony, nezaměstnanost, nestabilní vztahy, finanční problémy, nízké sebevědomí i potíže se zákonem (1).

Obtíže s nervozitou

Dospělí s ADHD, podobně jako děti, bývají hyperaktivní a neklidní. Můžete je vidět, jak se rychle pohybují, třesou rukama a nohama, neposedí ani chvíli v klidu, neustále někam odbíhají, organizují… Lze s tím něco dělat? Léčba dospělých ADHD je podobná léčbě dětských pacientů. Zahrnuje léky a psychologické poradenství (psychoterapii) (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441838/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8395556/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat