Káva je ten nejlepší lék

Dříve se o ní spíše říkalo, že je nezdravá. Nejnovější studie ale dokazují, že káva má léčivé účinky a prodlužuje život. 

Ať už držíte cestovní hrnek na cestě do práce, nebo vyrážíte po hodině cvičení doplnit palivo light latté, je těžké si bez něj představit den. Kofein vás povzbudí a na popíjení kouřícího šálku kávy je něco neuvěřitelně uklidňujícího. Ale je pro vás pití kávy dobré?

Dobrá zpráva: Káva je přeplněná látkami, které mohou pomoci chránit před stavy častějšími u žen, včetně Alzheimerovy choroby a srdečních chorob. Kofein je první věc, která vás napadne, když pomyslíte na kávu. Ale káva také obsahuje antioxidanty a další účinné látky, které mohou snížit vnitřní zánět a chránit před nemocemi (1).

Káva ulevuje od bolesti (hlavy)

Kofein jako mírný lék proti bolesti rozšiřuje cévy, usnadňuje průtok krve a tím zmírňuje například bolesti hlavy (2).

Káva prodlužuje život

Káva prodlužuje život. Lidé, kteří pijí kávu mají podle studie menší pravděpodobnost, že zemřou na kardiovaskulární nebo neurologické onemocnění a diabetes 2. typu. Není prokázána ani souvislost mezi konzumací kávy a rakovinou. Mimochodem: káva bez kofeinu prodlužuje život stejně jako káva s kofeinem (2).

Káva je zabiják stresu

V zásadě už mnoho z nás nevědomky dělá správnou věc: Pokud je toho v práci hodně, dáme si nejprve kávu. Kofein totiž blokuje speciální receptor a tím snižuje příznaky stresu. Jste méně úzkostliví, výkonnější a pozitivnější (2). 

Káva udržuje naši paměť fit

Káva vás probudí a zvýší vaši schopnost koncentrace. Kromě toho také zlepšuje naši dlouhodobou paměť – pokud po učení zkonzumujete 200 mg kofeinu (asi 2 1⁄2 šálku kávy), můžete si látku lépe zapamatovat. Ale to není vše: Studie také ukazuje, že ti, kteří vypijí tři šálky denně, jsou méně náchylní k nemocem, jako je demence a Alzheimerova choroba. Zdá se, že kofein také snižuje riziko Parkinsonovy choroby (2). 

Káva chrání kardiovaskulární systém

Lidé, kteří pijí tři až pět šálků (125 ml) kávy denně, mají menší pravděpodobnost, že utrpí srdeční infarkt nebo mrtvici. Důvodem mohou být kromě antioxidačních a protizánětlivých vlastností kofeinu také jeho pozitivní účinky na krevní tlak (2). 

Káva podporuje potenci

Nejméně problémů s erekcí měli při sexu ti, kteří pili dva až tři šálky kávy denně a zkonzumovali 170 až 350 mg kofeinu. Kofein totiž způsobuje, že přes "řadu farmakologických účinků" protéká penisem více krve (2).

Káva posiluje játra

Pokud potřebujete další dobrý argument pro silnou kávu po dlouhé noci strávené na večírku, tady je: káva regeneruje játra a nepotřebuje k tomu ani kofein. Vědci vidí souvislost v diterpenech, cafestolu a kahweolu, obsažených v kávových zrnech. Ty aktivují detoxikaci jater a tím i celého těla. Ze stejného důvodu mají konzumenti kávy také nižší riziko jaterní cirhózy a rakoviny (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696634/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7353358/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat