Nejlepší a nejhorší denní doba pro užívání probiotik

Všichni vědí, že zdravé bakterie (aka probiotika), které žijí v trávicím systému, hrají obrovskou roli v tom, jak se cítíme. Užíváte je ve správnou dobu

V těle se přirozeně nacházejí dobré i špatné bakterie, přičemž platí, že pokud jsou tyto dva tábory v rovnováze, imunitní systém zůstává silný, což je pro celkové zdraví zásadní. S ohledem na tuto informaci není divu, že si mnozí dávají pozor na příjem probiotik, jež nám pomáhají trávit potravu a ničit mikroorganismy, které by mohly vyvolat onemocnění, a dokonce produkují vitaminy (2).

Kdy probiotika neužívat?

Většina odborníků a studií tvrdí, že pokud existuje jedna denní doba, kdy si probiotický doplněk nebrat, je to hned po ránu. Probiotika jsou živé organismy, takže potřebují potravu, vodu a teplo, aby přežily a množily se. Ráno podmínky nejsou optimální jednoduše proto, že není dostatek jídla nebo vody pro rozkvět bakteriálních kmenů (2).

Dalším důvodem, proč časné ráno není vhodné, je, že žaludek bývá překyselený. Ve stavu nalačno, nebo když máte prázdný žaludek, je žaludek kyselejší a má pH kolem dvou. Pro probiotika je pak těžké toto drsné, kyselé prostředí přežít, a tak se jich přes žaludek do střev, kde působí, dostane mnohem méně. Největším nebezpečím jsou pak silné kyseliny v trávicím systému, jež mají rozkládat materiály, které jím procházejí (2).

Kdy probiotika naopak užívat?

Po jídle se pH žaludku zvýší asi na čtyři, což představuje mnohem méně kyselé, vlídnější prostředí. Jídlo zároveň probiotiku poskytuje správnou výživu, kterou potřebuje k přežití, růstu a množení (2). A důkaz? Tady je!

Studie publikovaná v časopise Beneficial Microbes zjistila (1), že probiotika užívaná s jídlem – nebo dokonce do 30 minut po jídle – přežila v mnohem větším počtu než probiotika užívaná 30 minut po jídle. Vidíte, asi půl hodiny po jídle se pH vašeho žaludku opět stává kyselejším (a nepřátelským vůči probiotikům). Vědci také zmínili, že probiotika užívaná s jídlem obsahujícím zdravé tuky měla nejvyšší míru přežití.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22146689/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553134/






Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat