Spánek s oční maskou podpoří funkci vašeho mozku

Světlo z partnerova iPhonu nebo měsíc svítící vaším oknem a narušuje váš spánek. Zabraňte tomu pomocí masky na oči. Usnete způsobem, který má blahodárný vliv na mozkové funkce!

Nová studie je dobrou připomínkou toho, že změny životního stylu nemusí být drahé nebo složité. Lidé, kteří spali s maskou na oči, která vyjde na pár korun, podle výzkumu zveřejněného v časopise Sleep (1) druhý den poté prokázali zlepšení kognitivních dovedností, jako je paměť, asociace slov a reakční doba.

Lepší akademický a profesionální výkon

Není žádným tajemstvím, že okolní světlo ovlivňuje nástup spánku i jeho kvalitu. Bohužel, i když všechno v ložnici zhasnete, nemusí to být výhra. Spánek narušuje záření telefonů, pouličních lamp, a dokonce i měsíc (hlavně při úplňku, kdy svítí ze všeho nejvíc). Proto vědci navrhli dva experimenty, během kterých zkoumali nošení oční masky, jež světlo blokuje (1).

Tma? Léčí!

V prvním experimentu nosilo 89 dospělých ve věku 18 až 35 let masku na oči po dobu jednoho týdně. Poté, co si účastníci experimentu na nošení masky během prvních pěti dnů zvykli, podstoupili sérii laboratorních testů cílených na bdělost a paměť. Následně opět týden spali se zakrytýma očima (1).

Výzkumníci zjistili, že v době nošení oční masky subjekty měly lepší výsledky v úloze spojené se slovním párem, která měří schopnost vybavit si události a zážitky, a v testu psychomotorické bdělosti, jež měří bdělost chování a trvalou pozornost. Tyto výsledky spánkovou masku spojují s lepším kódováním epizodické paměti a bdělosti (1).

U druhého experimentu strávilo 33 dospělých dobrovolníků ve věku 18 až 35 let dvě noci spánkem s maskou na oči a poté dvě noci spánkem s maskou na oči s výřezy. Cílem bylo zajistit, zda předchozí výsledky nebyly ovlivněny celkovým pocitem z nošení této pomůcky. A závěr? Stejně jako v první studii měli účastníci, kteří nosili kompletní masku, lepší výsledky ve spárovaných slovních úkolech (1).

Blokování světla může snížit narušení cirkadiánních rytmů

Thomas Preston, asistent profesora na katedře neurologie ve Stony Brook Medicine v New Yorku, který se na výzkumu nepodílel, uvedl, že tato zjištění jsou zajímavá, i když ne nutně překvapivá. Již mnoho se ví, že velké množství okolního světla narušuje spánkové cykly. Vinou toho jsou lidé otupělí a méně odpočatí, navíc mají narušené kognitivní funkce (2). Toužíte-li tedy po tom, aby vám to následující den pálilo, a noc si zakryjte oči, budete výkonnější a chytřejší!

Zdroje: (1) www.academic.oup.com/sleep/article/46/3/zsac305/6912219?login=false, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6751071/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat