Dožeňte spánkový deficit

Zhruba třetinu svého života trávíme spánkem a tento čas je zásadní pro naše celkové tělesné funkce, fyzické zdraví a duševní pohodu. Spánek reguluje vše od našich emocí po naše rozhodovací schopnosti, doplňuje zásoby energie a dává našemu tělu čas na zotavení, aby naše orgány dobře fungovaly. Je možné skutečně „dohnat“ spánek z dlouhodobého hlediska?

Přečkat den po špatném spánku v noci je brutální. Cítíte se omámeně a máte zamlžený mozek, je těžké se hýbat, a může to dokonce ovlivnit vaši náladu. Trvale špatná kvalita spánku může tyto příznaky zhoršit, a dokonce negativně ovlivnit naši dlouhodobou paměť a rozhodovací schopnosti.

Když se nedostatek spánku stane normou, vede to ke chronickému „spánkovému deficitu“. 

Co je spánkový deficit?

Spánkový deficit je rozdíl mezi množstvím spánku, které vaše tělo potřebuje, a množstvím, které mu skutečně dopřáváte. Dospělí by se měli snažit o sedm až devět hodin spánku v noci a dospívající by měli spát osm až 10 hodin. Mladší děti potřebují v závislosti na věku ještě více spánku. Děti ve školním věku vyžadují devět až 12 hodin a předškoláci by se měli zaměřit na 10 až 13 hodin.

Chronický spánkový deficit může časem přispět k vážnějším zdravotním problémům, jako je obezita, cukrovka, onemocnění srdce a dalších orgánů, a dokonce i rakovina. 

Že jste nahromadili spánkový dluh, poznáte podle příznaků jako jsou ospalost, zmatené myšlení, špatné rozhodování, snížená koncentrace, málo energie, pocit fyzické slanosti, změny nálad a špatná paměť.

Lze „dohnat“ spánek?

Může tedy spaní o víkendech, chození do postele následující noc dříve nebo zdřímnutí během dne vynahradit váš nahromaděný spánkový deficit? Odpověď je „ano“, ale s určitými výhradami. Aby se zlepšil stav vašeho spánkového účtu, měli byste svůj dluh „vyrovnat“ nejpozději do tří dnů. Jakmile překročíte tuto hranici, bude obtížné spánkový dluh vyřešit. 

Nejlepším akčním plánem pro vaše celkové zdraví a pohodu je nakonec vyhnout se spánkovému deficitu.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547676/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat