Terapeutičtí psi pro zlepšení duševního a fyzického zdraví

Terapeutičtí psi jsou mazlíčci, kteří zlepšují vaše zdraví tím, že poskytují emocionální podporu. Terapeutickým psem se může stát i váš mazlíček, a poskytnout tak podporu nejen vám, ale i ostatním.

Terapeutičtí psi žijí s lidmi. Mohou také navštěvovat různá zařízení, včetně domovů pro seniory nebo pečovatelských domů, škol, hospiců a nemocnic. Jsou vycvičeni k tomu, aby byli mírní a přátelští a přijímali cizí lidi, kteří je objímají nebo hladí. Jsou trpěliví a neobtěžují je děti, které je tahají za srst, nebo dospělí, kteří chtějí, aby jim ti menší seděli na klíně.

Terapeutičtí psi jsou jen jedním typem terapeutických zvířat. Jiná domácí zvířata, která mohou být použita pro emocionální podporu, jsou kočky, králíci, ptáci, koně — dokonce i lamy a alpaky.

Terapeutickým psům se někdy říká „komfortní psi“. Podporují duševní zdraví člověka tím, že mu poskytují pozornost a pohodlí. Jejich sladké chování a bezpodmínečná láska mohou mít terapeutický přínos pro ty, kteří čelí těžkým zdravotním problémům. 

Jak mohou terapeutičtí psi zlepšit vaše zdraví

Je známo, že lidé s problémy s duševním zdravím a psychiatrickými poruchami dobře reagují na terapeutické psy. Pacienti s diagnostikovanou řadou  problémů, jako je deprese, bipolární porucha, autismus, ADHD, posttraumatická stresová porucha a Alzheimerova choroba, pozitivně reagují na interakci s terapeutickými psy a jinými společenskými zvířaty.

Jaké druhy psů mohou být terapeutickými psy?

Každé přátelské plemeno psa může být s trochou výcviku terapeutickým psem. Větší plemena jako zlatí retrívři, standardní pudlové, bernardýni a labradoři se jako terapeutičtí psi běžně používají. Ale i menší plemena, jako jsou mini pudlové a pomeraniani, jsou dobrou volbou, když pes a pacient sdílejí malý prostor.

Dobré vystupování psa může být částečně dáno jeho plemenem, ale většinou záleží na tom, jak je pes vychován a jak rovnoměrně se vyvíjí jeho temperament. Před přijetím jako terapeutická zvířata jsou psi testováni a pozorováni z hlediska jejich reakce na podněty, jako jsou hlasité nebo matoucí zvuky, náhlý dotyk, nebo dokonce vybavení, jako jsou hole nebo invalidní vozíky.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6132135/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat