Na zubní kaz použijte sůl nebo česnek

Některé faktory mohou zvýšit riziko vzniku zubního kazu, včetně potravin, které ulpívají na zubech, častého mlsání nebo popíjení, špatné ústní hygieny, nedostatku fluoru, sucha v ústech či opotřebovaných plomb. Čím si pomoci, pokud se ihned nedostanete k zubaři?

Čerpá dovolenou, máte to k němu daleko, objednal vás až za hodně dlouhou dobu. I zubař je jenom člověk! Pokud vás trápí zubní kaz, použijte tyto domácí prostředky. Uleví vám!

Sůl

Sůl lze použít k léčbě dutin, neboť má antiseptické a antibakteriální vlastnosti (1). Může snížit zánět, zmírnit bolest, vytáhnout jakoukoli infekci a zabránit růstu bakterií v ústech. Jednu lžičku soli rozpusťte ve sklenici teplé vody. Tímto roztokem proplachujte ústa po dobu jedné minuty a soustřeďte se na postižený zub. Dodržujte tuto léčbu 3krát denně, dokud příznaky neustoupí.

Případně smíchejte 1/2 lžičky soli a trochu hořčičného oleje nebo citronové šťávy. Vytvořte pastu a tou několik minut jemně masírujte dásně. Poté kloktejte teplou vodou. Opakujte dvakrát denně po dobu několika dní, zničíte tím nežádoucí bakterie.

Oil pulling

Oil pulling je prastará praxe, která může snížit kazy, krvácení z dásní a zápach z úst (2). Pomáhá čistit ústa od škodlivých bakterií, které jsou zodpovědné za různé typy zubních problémů. Jak na to? Dejte si do úst jednu polévkovou lžíci sezamového oleje, převalujte jej a vyplivněte. (Vyvarujte se kloktání nebo polykání oleje.) Ústa vypláchněte teplou, slanou vodou. Dělejte to denně ráno, na lačný žaludek. Čistěte si zuby jako obvykle.

Česnek

Česnek vyniká bohatými antibakteriálními a antibiotickými vlastnostmi (3) a často se doporučuje právě proti zubnímu kazu. Může také poskytnout úlevu od bolesti a podpořit zdravější dásně a zuby. Připravte si pastu ze tří prolisovaných stroužků česneku a 1/4 lžičky kamenné soli. Naneste na infikovaný zub. Před opláchnutím ústní vodou nechte působit 10 minut. Dělejte to dvakrát denně po dobu několika týdnů. (Na postižený zub lze také aplikovat česnekový olej.)

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16943065/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5198813/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8362743/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat