Vliv úplňku na menstruaci

Začátek menstruačního období se může shodovat s úplňkem nebo novoluním. To se však děje jen poměrně zřídka a za zvláštních podmínek.

Začátek menstruačního období se může shodovat s úplňkem nebo novoluním. To se však děje jen poměrně zřídka a za zvláštních podmínek. Taková synchronní fáze je však ve většině případů relativně krátká a vyskytuje se pouze za zvláštních podmínek (1).

Vliv podle délky

Rozhodující je délka cyklu. Pouze pokud menstruační cyklus trvá déle než 27 dní, může se na chvíli synchronizovat buď s úplňkem, nebo s novoluním. Zároveň je možné, že pravděpodobně otěhotníte lépe, když bude váš cyklus odpovídat délce synodického měsíce – tedy 29,5 dne (1).

Svou roli zde zřejmě hraje i gravitace – i když měsíční světlo je tím nejdůležitějším ukazatelem času. Kromě synodického měsíce, tedy doby od úplňku do úplňku, je nutné v souvislosti s menstruací uvažovat i o tzv. tropickém měsíci a anomalistickém měsíci. Ty souvisejí se sklonem a excentricitou měsíční oběžné dráhy a charakterizují cyklické fluktuace měsíční gravitace. Spojení mezi Měsícem a menstruací bylo možné zvlášť často pozorovat v těch letech, kdy Slunce, Měsíc a Země byly vždy přibližně v jedné linii, když byl Měsíc Zemi nejblíže, jako tomu bylo v letech 1961, 1979, 1997 a 2015 (2).

Spojení spíše ojediněle

Ženský cyklus byl kdysi zřejmě skutečně ovlivňován a spojen s Měsícem, nicméně toto spojení se vlivem moderního způsobu života již vytratilo. Menstruační cyklus se evolučně nezkracuje pouze věkem, ale také vlivem umělého světla. Dosáhnout tedy délky cyklu, který bude odpovídat přibližně 29,5 dne, je častěji nepravděpodobné. Vliv měsíce na menstruační cyklus je tak v dnešní době celkově spíše slabý (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK500020/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8003924/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat