Proč je voda pro pokožku tak důležitá

Pleť vypadá unaveně. Kůže je ochablá. A zbytek těla se taky necítí dobře. Jak poznáte, že jste nevypili dostatek vody?

Lidé jsou vodní tvorové. Organismus tvoří téměř ze 70 procent voda. Teprve když jsou tyto zásobníky tekutin dostatečně a neustále naplněné, cítíme se dobře, jsme zdraví a vypadáme dobře. Kůže jako největší lidský orgán jako jeden z prvních reaguje, když se dostatečně nenapijeme – a dává jasné známky nedostatku tekutin (1).

Jak poznáte, že potřebujete více pít (2)?

Pocit napětí a svědění

Pohoda naší pokožky jednoznačně závisí na míře pronikání vlhkosti. Pokud cítíte mírné napětí, pocit drsnosti nebo dokonce svědění, je to jasný příznak dehydratace: málo jste pili.

Test vrásek

Elasticita pokožky také závisí na dostatečném přísunu vlhkosti. Pokud chcete zkontrolovat, zda jste vypili dostatek vody, opatrně dvěma prsty stáhněte kůži na hřbetu ruky a pusťte. Při dostatečném přísunu vody se pokožka rychle znovu vyhladí. Pokud však malá vráska přetrvává po určitou dobu, je to jasná známka: vaše tělo nutně potřebuje vodu.

Bledá pleť

Liquid stimuluje mikrocirkulaci na buněčné úrovni a zajišťuje tak nejen optimální přísun živin, ale také prokrvenou a růžovou pleť. Bledá a nažloutlá pokožka proto může být známkou toho, že tělo trpí nedostatkem tekutin.

Vrásky

S dobře naplněnými zásobami vody jsou kožní buňky vyboulené a vyplňují pleť zevnitř ven. Pleť vypadá zářivě, hladce a vitálně. Nedostatek vody na druhé straně způsobuje pravý opak: kožní buňky se zmenšují, pleť vypadá unaveně a objevují se povrchové vrásky.

Volání těla

Na nedostatek tekutin reaguje nejen kůže, ale i zbytek těla. Mezi první důležité příznaky patří žízeň, bolesti hlavy, tmavě zbarvená moč, únava, nesoustředěnost a bolesti kloubů.

Co dělat, když jste dehydrovaní?

Pokud z výše uvedených příznaků poznáte, že málo pijete, měli by nedostatek tekutin rychle napravit: Nejlepší je hned pít neperlivou minerální vodu, neslazený bylinkový čaj nebo lehký zeleninový vývar. Nejlepší je pít menší množství v krátkých intervalech (30 min). Tělo tak může rovnoměrně naplnit vodní zásobu a čerpat z tekutiny všechny živiny. Navíc i hydratace zvenčí má smysl: K tomu stačí navlhčit pokožku termálním sprejem nebo nanést lehký hydrokrém. Ostatně taková osvěžující opatření nejsou příjemná jen v případě nedostatku vody, ale také jen tak preventivně.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4529263/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat