Zvyšte příjem serotoninu a budete spokojenější

Serotonin podporuje duševní zdraví a pozitivní energii. Vyšší hladiny tohoto tkáňového hormonu také mohou snížit krevní tlak a zlepšit spánek. Jak jeho produkci podpořit? Vyjděte ven a zakousněte se do sýrů!

V neurovědách je serotonin přirozeně se vyskytující neurotransmiter, který přenáší signály po celém těle mezi nervovými buňkami. Serotonin, vědecky známý jako 5-hydroxytryptamin (5-HT), hraje důležitou roli v centrálním nervovém systému. Spolu s endorfiny a dopaminem se řadí mezi chemikálie, jimž se říká hormony štěstí. Uvolňování dopaminu a serotoninu pak může ovlivnit náladu člověka a celkové štěstí. Zvažte tyto přirozené způsoby, které jeho produkci podporují (1). Budete spokojenější!

Jezte zdravou stravu

Listová zelenina, banány, fazole a tučné ryby patří k potravinám, které byste měli konzumovat jako součást zdravé a rozmanité stravy. Produkci serotoninu usnadňuje i aminokyselina tryptofan a ta se dá získat prostřednictvím kuřecího masa, vajec, sýrů a dalších potravin (2).

Zapojte se do fyzické aktivity

Aerobní cvičení vyvolává euforii a pocity štěstí. Za tento pozitivní otřes je zodpovědný právě serotonin, takže aktivity, které dělají vašemu tělu radost, se jednoznačně počítají (2)! Kdy naposledy jste plavali nebo veslovali?

Pobývejte na slunci

Produkci serotoninu podporuje také slunce, takže vyrazte na procházku a každý den pobývejte venku – aspoň na pár minut (2).

Užívejte doplňky stravy

Několik běžných doplňků stravy, včetně těch s obsahem třezalky tečkované, může zvýšit serotonin ve vašem těle. Před jejich užíváním se však vždy poraďte se svým lékařem, vyhnete se tak serotoninovému syndromu. Serotoninový syndrom se objevuje tehdy, pokud přijímáte něco, co hladinu tohoto neurotransmiteru zvyšuje až příliš. Výsledkem velmi vysoké hladiny serotoninu jsou záchvaty. Mezi další příznaky serotoninového syndromu patří kolísání krevního tlaku a zvýšená nervozita či úzkost (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545168/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2077351/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat