Úlevu po bodnutí hmyzem nabízejí esenciální oleje

Na zahradě, dětském hřišti, v parku, při výletu na kole i grilování. Tady všude si na vás může počíhat hmyz, který vám jako vizitku zanechá pořádný „ďobanec“. Mějte tedy po ruce tyto esenciální oleje. Jsou léčivou „náplastí“!

Konečně je tu léto a my si můžeme naplno užívat dlouhé dny, díky kterým trávíme venku o poznání více času. Kéž by tam ale bylo bezpečno! Nejen otravný komár či agresivní vosa, v našich tuzemských končinách je daleko více hmyzu, od kterého štípanec pořádně bolí. Nemluvě o nepříjemných otocích a svědivém podráždění pokožky! Takové následky si můžeme odnést po nezvané návštěvě mravence, bzikavky neboli ováda, čmeláka, kloše, sršně i muchničky. Naštěstí jsou tu esenciální oleje, které představují úlevné mazání. Zkontroluje tedy svůj vonný arzenál, máte tam i tyhle?

Máta jako parťák 

Esenciální máta chladivě pohladí kůži, což se při zarudnutí náramně hodí. Ovšem není to jediný důvod, proč ji doma schraňovat. Tahle aromatická první pomoc díky přítomnosti antimikrobiálních látek snižuje riziko infekce spojené s některými hmyzími „kousanci“, přičemž okamžitě zmírňuje svědění i pálení (1). Před aplikací mátový olej zřeďte s jiným nosným olejem, jako je třeba ten kokosový, mandlový, olivový nebo slunečnicový. A to vlastně platí i pro následující řádky a další spásné esenciální prostředky.

Hojivé pohlazení tea tree oleje 

Aby se vám „zranění“ od létajících i po zemi chodících živočichů nezhoršilo, třeba vlivem všudypřítomných bakterií a mikrobů, využít můžete i olej z čajovníku. Ten kromě toho, že urychluje hojení, navíc působí jako zázračné přírodní antihistaminikum (2). Snižuje tedy aktivitu histaminových receptorů v těle, které jsou zodpovědné za alergické reakce.

Levandule není nikdy dost

Levandulový olej je známý svými účinky při pochmurné náladě a nespavosti, ale klidně si jím po zředění mázněte i svědivý následek boje se zákeřným hmyzem. Tlumí totiž bolesti, podporuje regeneraci a uleví i při tom obtěžujícím svrbění (3).

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0367326X06000852, (2) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1046/j.1365-2133.2002.05034.x, (3) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.1103






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat