Stresový hormon kortizol má i pozitivní stránky

Slyšeli jste o hormonu kortizolu někdy něco dobrého? Spíše se k vám doneslo, že je velkým nepřítelem zdraví a příčinou mnoha nemocí, viďte? Tak teď vás přesvědčíme o opaku.

Hormon kortizol nemá právě tu nejlepší pověst. Ostatně, jak by také mohl, když se osočuje ze spolupráce na arteriální hypertenzi, srdečních komplikacích, nekontrolovatelném přibírání na váze i nespavosti. Že by nám bez něj bylo lépe? To není tak docela pravda.

Skepse není oprávněná

Hodně lidé své zdravotní potíže přičítá právě kortizolu a jeho zvýšené hladině. Vzhledem k tomu, co všechno se o něm říká, se to asi dá pochopit. Australská endokrinoložka a lékařka specializující se na ženské zdraví Jean Hailes však upozorňuje na to, že kortizol bývá jedinou a primární příčinou nemocí opravdu jen ve vzácných případech (1). Sám od sebe onemocnění prý tak docela nezpůsobuje, spíše nás před ním pomáhá chránit. Jakými způsoby?

Hlídač spánku, o kterém nemáme tušení

Tolik ho pranýřujeme a nasazujeme mu „psí hlavu“, přitom bychom se bez něj neobešli. Věřte, nebo ne, kortizol hraje při řízení cirkadiánních rytmů těla jednu z hlavních rolí (2). Jeho hladiny přirozeně klesají na nejnižší možnou hodnotu okolo desáté hodiny večerní, což nás má připravit na noční odpočinek. Naopak narůstat začínají zase v brzkých ranních hodinách, čímž nás nás „nutí“ k probuzení.

Překvapivá prevence stárnutí

Jste připravení na další „jobovku“? Poznatky četných vědeckých výzkumů se shodují v tom, že zmíněný hormon je nezbytný pro kontrolu procesu stárnutí, proto jeho nedostatek stárnutí značně urychluje (3). Je to dáno tím, že působí silně protizánětlivě. Právě záněty bývají pro buňky a tkáně podporující mladistvý vzhled i dobrou kondici likvidační.

Syndrom vyhoření nehrozí!

Syndrom vyhoření neboli vyhasnutí byl poprvé popsán v roce 1974. Jako skutečnou psychickou nemoc ho Světová zdravotnická organizace uznala v roce 2019 (4). Bojíte se, že si na vás počíhá? Pokud budete mít optimální množství kortizolu, jste v bezpečí, domnívá se jmenovaná lékařka Jean Hailes. Dle jejího názoru je tento hormon jedním z klíčových ochránců.

Zdroje: (1) www.houseofwellness.com.au/wellbeing/advice/cortisol, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7830980/#:~:text=Cortisol has a particular circadian,before the individual wakes up. (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32463582/, (4) www. cs.wikipedia.org/wiki/Syndrom_vyhoření#cite_note-a2larm-2






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat