Důvody, proč si před spaním mýt nohy

Sprcha nebo koupel patří k běžným hygienickým návykům většiny lidí. Ale co když se před spaním umýt prostě nestihnete? Pak byste si minimálně měli opláchnout aspoň nohy, a to hned z několika pádných důvodů!

Na pedikúru nechodíte, paty si neobrušujete pemzou a ani na ně nenanášíte žádný krém. Vaše rutina, vaše volba. Ale co se týče spojení dolních končetin s vodou, tak přes něj, lidově řečeno, „nejede vlak“. Proč je tak moc důležité si nohy před odchodem do postele důkladně opláchnout?

Úleva od bolesti

Na konci dne je možné, že i vás trápí těžké a bolestivé nohy. Chcete jim dopřát úlevu? Prvním pozitivním aspektem opláchnutí nohou před spaním je, že vám tento krok pomůže cítit se uvolněně. Tedy nejen to. Nohy každý den odolávají váze celého těla. To způsobuje, že se v chodidlech hromadí bolest a napětí. Mytí nohou ve studené nebo teplé vodě však toto nepohodlí zmírňuje.

Regulace tělesné teploty

Oplachování nohou zároveň reguluje tělesnou teplotu. Pokud je vám příliš horko, nebo naopak zima, sáhněte po sprchové hlavici, zvolte příjemnou teplotu vody a namiřte ji na dolní končetiny. Takto setrvejte aspoň minutu, dvě. Vhodným řešením je i ponoření nohou do napuštěného lavoru. Takhle vsedě na gauči stihnete i večerní televizní zprávy.

Léčba popraskaných pat

Voda je zázračná a léčivá. Namáčení nohou těsně před spaním může pomoci zacelit popraskané paty, které přitahují pohledy ostatních hlavně v tolik oblíbených žabkách. Po usušení dolních končetin ještě chodidla namažte hydratačním krémem, popřípadě si na noc natáhněte bavlněné ponožky.

Zvýšení průtoku krve

Mytí nohou odplavuje nečistoty, zbavuje nepříjemného zápachu, zejména v letní sezoně, a v neposlední řadě zvyšuje průtok krve. Mimochodem, vědci prokázali, že vlhkým oblastem těla, ke kterým patří i nohy, kralují korynebakterie a stafylokoky (1). Máte snad zájem jejich kolonii rozšiřovat?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6765982/, www.thehealthsite.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat