Jak zvrátit svůj biologický věk

Kdo zná recept na dlouhověkost, ať se přihlásí! Je možné ho ovlivnit změnami stravy a životního stylu? Vědci znají odpověď!

Biologický věk je stupeň tělesné, mentální, morální, kognitivní a emoční zralosti. A podle nového výzkumu zveřejněného v časopise Cell Metabolism (1) je stres jedním z faktorů, na který by se nemělo zapomínat.

Když je toho prostě moc

Pro tuto studii se vědci chtěli podívat na to, jak stresující události (tj. operace, těhotenství nebo těžká nemoc) ovlivňují biologický věk účastníků. Dále je zajímalo, co se děje poté, co stres odezní. Ve všech případech tým pozoroval, že se biologický věk v dobách několika fyziologických stresů zvýšil, ale po vyřešení stresové naopak začal klesat. Jde tak o první studii svého druhu, která poskytuje silný důkaz, že člověk jako takový má ve své moci ledacos zvrátit. Platí tak, že kdo chce, ten si cestu vždycky najde (1).

Rozvlňte boky

Proto se psychicky nepřepínejte, meditujte, preferujte hluboké nádechy a výdechy, vyhýbejte se úzkostným situacím, a hlavně do své denní rutiny zařaďte pohyb. Bylo prokázáno, že prosté rychlé cvičení v mozku produkuje endorfiny, hormony štěstí, díky kterým je možné cítit dobře (3).

Svižnější procházka, tanec, jogging nebo třeba plavání snižuje napětí, zlepšuje náladu a spánek a v neposlední řadě zvyšuje sebevědomí. Zároveň zvažte užívání doplňků stravy proti stresu, mezi které patří hořčík, L-theanin, ashwagandha (indický ženšen), vitamin D, vitamin C, melatonin, meduňka či omega-3 mastné kyseliny. Inventuru proveďte i ve svém jídelníčku (4).

Na co si nechat zajít chuť?

Zpracované maso, laskominy s vysokým obsahem cukru, kofein a alkohol, které mají malou nutriční hodnotu, jsou spojeny s častějšími psychiatrickými příznaky a zvyšují hladiny kortizolu (2) — primárního hormonu odpovědného za stres. Z tohoto důvodu si během psychicky náročnějšího období nedopřávejte laskonky, bombičky ani sušenky, spíš se obklopte čerstvým ovocem a zeleninou. Na náladě i biologickém věku to bude znát!

Zdroje: (1) www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(23)00093-1, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538239/, (3) názor autora, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4548889/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat