Tvar mozku silně ovlivňuje lidské myšlenky a chování

Na co právě teď myslíte? Je to jídlo, práce, odpočinek nebo třeba sex? Ať už je to cokoli, vaše myšlenky prý ovlivňují drážky a záhyby mozku. Takže se jich asi jen tak nezbavíte!

Někdo má rád holky a někdo zase vdolky. Každý jsme jiný, a co se líbí jednomu, to je pro druhého naprosto nepochopitelné. Co ale ovlivňuje naše chování, myšlení a rozhodování? Je to výchova, genetika či snad prostředí, ve kterém žijeme? To asi ano, ale je tu ještě jeden důležitý faktor – tvar našeho mozku. I ten z nás dělá naprosté originály!

Mnoho podob jednoho orgánu

Mozek dospělého člověka váží okolo 1 500 gramů. Lékaři už dávno vědí i to, že je tento orgán složený z několika částí, které sice plní odlišné funkce, ovšem umí spolu krásně spolupracovat. Co ale jeho samotný tvar? Ten v minulosti nijak zvlášť zkoumán nebyl, což se australští vědci z University of Monash rozhodli změnit. A dobře udělali! Na základě své studie totiž zjistili, že právě on se všemi těmi drážkami, obrysy a záhyby silně působí na to, jak se chováme, co cítíme a proč myslíme tak, jak myslíme. Výzkum byl zveřejněn v magazínu Nature (1) a mluví se o něm jako o zásadním objevu.

Mozek jako kámen hozený do vody?

V rámci této studie experti pomocí magnetické rezonance podrobně zkoumali mozky 255 zúčastněných dobrovolníků. Respondenti pak měli provádět různé úkony, třeba poklepávat prsty, sledovat sérii obrázků nebo prostě jen mluvit. Jeden z hlavních autorů, kterým je neurovědec James Pang, získané poznatky zhodnocuje následovně. „Geometrie mozku hraje v jeho funkci velkou roli. Je to podobné, jako když hodíte kámen do jezírka. Vlnění hladiny je také ovlivněno velikostí a tvarem kamene,“ popisuje tento odborník. A zároveň dodává, že tato nová teorie týkající se mozkového tvaru nám může pomoci lépe porozumět účinkům mozkové aktivity spojené s nemocemi, jako je demence, Alzheimerova choroba, schizofrenie a deprese.

Zdroje: (1) www.lens.monash.edu/@medicine-health/2023/05/31/1385815/unlocking-the-mystery-of-brain-function-and-connectivity, (2) www.nypost.com/2023/06/01/brain-shape-may-influence-thoughts-and-behavior-study-finds/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat