Zklidňující koupel zbavující tělo toxinů

Toxiny se bohužel staly každodenní součástí moderního života. Mezi známky toho, že je jimi i vaše tělo zahlceno, patří fleky a vyrážky na kůži, únava, nedostatek vitality či problémy se spánkem. Naložte se do detoxikační koupele!

Jak vybídnout tělo, aby se toxinů zbavilo? Nejprve si připravte velký hrnec, 8 litrů vody a 2 šálky konkrétní bylinky či bylinek. Vodu a rostlinky, jejichž seznam najdete níže, přiveďte k varu, vypněte oheň a nechte rostlinné poklady louhovat (jednu hodinu). Následně bylinky sceďte a výluh nalijte do koupele. Pokud nemáte čas na namáčení celého těla, snižte množství ingrediencí na polovinu, výluh nalijte do lavoru a ponořte do něj svoje nohy. A které bylinky jsou pro tento účel jako stvořené?

Tulsi

Nepochybně znáte bazalku coby nepostradatelný list v pokrmech od thajského kuřete po salát caprese. Ale namočili jste do ní své tělo? Přibývá důkazů, že tulsi neboli bazalka posvátná (Ocimum sanctum) dokáže řešit fyzický, chemický, metabolický a psychologický stres prostřednictvím jedinečné kombinace farmakologických účinků.

Bylo zjištěno, že chrání orgány a tkáně před chemickým stresem z průmyslových škodlivin a těžkých kovů a fyzickým stresem z dlouhodobé fyzické námahy, ischemie, fyzického omezení a vystavení chladu a nadměrnému hluku (1). Také má pozitivní vliv na paměť a kognitivní funkce, a to prostřednictvím svých anxiolytických a antidepresivních vlastností.

Lopuch

Lopuch (Arctium lappa) je kořen bohatý na minerály, který podporuje správné vylučování toxinů kůží. V tradiční čínské medicíně se lopuch používá k detoxikaci krve a vědci prokázali, že stimuluje prokrvení povrchu pokožky, zlepšuje kvalitu/texturu pleti a léčí kožní onemocnění, jako je ekzém (2). Najdete ho v asijských obchodech s potravinami nebo u renomovaných prodejců bylinek.

Zázvor

Možná jste zázvor (Zingiber officinale) používali během chřipkové sezóny. Jistě vám pomohl. Schopnost zázvoru zvýšit cirkulaci tělo nutí k pocení a tím i uvolňování toxinů. Klidně ho přidejte k lopuchu i tulsi, podpoříte tím detoxikační účinek!

Vezměte 1 šálek listů bazalky posvátné (čerstvé či sušené), ½ šálku kořene lopuchu (nakrájeného, čerstvého nebo sušeného) a ½ šálku kořene zázvoru (čerstvý, nakrájený na plátky). Bylinky povařte podle receptu v úvodu článku a ponořte se do ozdravné koupele.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296439/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20981575






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:18
15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat