Koupání se psem může být zábavou i hrozbou

Hurá, jde se koupat! A těm prosebným psím očím zkrátka nejde odolat. Mějte s sebou ale lékárničku a misku s vodou. A proč si dát pozor na modrozelené řasy?

Léto je konečně tady, takže ve výletech k vodě vůbec nic nebrání. Máte pocit, že by koupání mohlo být zábavné i pro vašeho čtyřnohého parťáka? Ano, může mu v horkých dnech přinést vítané osvěžení. Vy jakožto páníček ale máte nelehký úkol – zajistit psovi stoprocentní bezpečí. Na co pamatovat, abyste si z odpoledne u rybníka odnesli jen pozitivní zážitky?

Pomoc, můj pes se topí!

Že všichni psi do jednoho umí obstojně plavat, což je dáno od přírody? Tak tomu nevěřte, jde totiž o mýtus. Některým plemenům to kvůli rozložení hmotnosti nebo obecné stavbě těla vůbec nejde, proto se neobejdou bez záchranné vesty (1). Opravdu víte, že se to netýká toho vašeho? Při prvních pokusech tedy zvolte raději mělčinu a pasujte se do role záchranáře, který svého svěřence nepustí z dosahu ani dohledu.

Pozor na řasy a mokré tlapky

Jak už to tak bývá, kvalita vody v přírodních koupalištích nemusí být vlivem vysokých teplot kdovíjak vysoká. Vidíte na hladině modrozelené řasy? Pak jděte „o dům dál“. Tyto řasy mohou být pro vašeho miláčka doslova toxické (2). A když už jsme u toho máchání, stejně jako vaše prsty, i tlapky měknou, pokud jsou delší dobu mokré. To znamená, že jsou náchylnější k řezným ranám, a to nejen od skla. Noste s sebou pro všechny případy lékárničku, ve které by dezinfekce rozhodně neměla chybět. Kdo je připraven, není překvapen!

Voda vždycky po ruce

Pitný režim je zásadní, a to u lidí i zvířat. K povinné koupací výbavě tedy v rámci prevence přehřátí  organismu samozřejmě patří i miska s čistou vodou, která bude psovi neustále k dispozici. Pokud jste přesvědčení o tom, že ho krásně zchladíte tím, že přes něj přehodíte mokrý ručník, není to ta nejlepší strategie. Doporučuje se jen mírné navlhčení tlapek, bříška a třísel (3).

Zdroje: (1) www.akc.org/expert-advice/health/teach-dog-to-swim/, (2) www.lawscountrykennel.com/fort-wayne-pet-boarding/10-tips-taking-dog-swimming-lake-river/, (3) www.dupontvet.com/blog/can-dogs-sweat-to-cool-down/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat