Nepříjemná přirozenost zvaná menopauza

Menopauza nemusí čekat na to, až vám bude padesát. Jaké bývá její věkové rozmezí a co nástup této nevyhnutelné životní fáze urychluje?

Těšíte se, až po mnoha letech menstruace měsíčnímu cyklu konečně zamáváte na rozloučenou? Tak jistě, pro ženy může být představa života bez křečí, bolavých ňader, výkyvů nálad a nezřízených chutí na kdeco skutečně lákavá. Ovšem než tahle „pohoda“ opravdu nastane, je třeba překonat krizové období – menopauzu.

Přirozenost, která není příjemná

Ačkoli jste o této životní fázi jistě slyšela, malé osvěžení faktů neuškodí. Menopauza je zcela přirozený a nevyhnutelný stav, který postihne každou ženu. Dochází při něm k útlumu funkce vaječníků a zástavě menstruačního cyklu, v důsledku čehož se snižuje produkce hormonů estrogenu a progesteronu. Tohle všechno jde ruku v ruce s celou řadou doprovodných symptomů, jako je například bušení srdce, noční pocení, nervozita, nespavost, či dokonce deprese. Typické jsou i obtěžující návaly horka, stejně jako permanentní únava a nechuť k milování způsobená oslabeným libidem (1). Že menopauza přichází přesně na čas? Takhle se to říci úplně nedá.

Všechno je individuální

Ačkoli nelze popřít, že je průměrný věk menopauzy je 51 let, její časové rozmezí bývá o mnoho širší. Může přijít po čtyřicítce i okolo pětapadesátých narozenin. A pozor – roli zde prý sehrává i rodinná anamnéza, stejně jako kouření a hysterektomie (odstranění dělohy). Vlivem těchto faktorů se menopauza objevuje i v mladším věku (1). Vážně ale musíte všechny nepříjemné symptomy protrpět jen tak?

Nová doba, nové možnosti úlevy

Nechvalně známé příznaky vás naštěstí nebudou sužovat věčně. Podle průzkumu (2) publikovaného v magazínu JAMA Internal Medicine přetrvávají v průměru čtyři a půl roku po poslední menstruaci. Nemusíte jen nečinně sedět a čekat na konec. S větším množstvím léků na předpis a dostupnými možnostmi přírodních alternativ je možné dopad těchto příznaků minimalizovat.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507826/, (2) www.jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2801054






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat