Domácí mazlíčci svým majitelům prodlužují život

Domácí mazlíčci do života svých majitelů vnáší radost a pohodu. Dokonce tak velkou, že díky nim se lidé dožívají vyššího věku!

Pokud máte tu čest sdílet svůj domov s domácím mazlíčkem, pravděpodobně víte, že vyžaduje neustálou péči. Ta se ovšem několikanásobně vrací. Existují totiž vazby mezi vlastnictvím domácího mazlíčka a zvýšenou fyzickou aktivitou, optimální srdeční frekvencí, nižší hladinou stresového hormonu kortizolu a s tím související redukcí úzkostí a depresí (1). Podle odborníků tak jednoduše platí, že pokud vedle sebe máte nějakého toho chlupáče, může vám pomoci žít déle.  

Hlavně nebýt sám

Na základě aktuálně dostupných výzkumů se zdá, že většina tohoto pozitivního přínosu pramení ze dvou hlavních faktorů. Psi mohou zlepšit vaše kardiovaskulární zdraví podporou vyšší míry fyzické aktivity, a také vám dávají pocit sociálního spojení.

„Vědecký výzkum prokázal, že pouto mezi člověkem a zvířetem pozitivně ovlivňuje emocionální, psychologické a fyzické zdraví a pohodu lidí, a to způsoby, jako je zvýšení fyzické aktivity, snížení krevního tlaku a zlepšení sociálního propojení,“ vysvětluje Lindsey Braun z Human Animal Bond Research Institute (HABRI) s tím, že mnoho takových výhod jednoduše přispívá k delšímu a zdravějšímu životu. Vlastnictví psa, kterého chodíte venčit, je zároveň užitečné při rekonvalescenci po kardiovaskulární příhodě, jako je infarkt.

Radovat se mohou i majitelé koček

Většina výzkumů zaměřených na to, jak může vlastnictví domácích mazlíčků zlepšit vaše zdraví a následně i délku vašeho života, se zaměřuje na vlastnictví psů. Objevují se však i určité důkazy o tom, že chovatelé koček jsou na stejné úrovni jako chovatelé psů.

V jedné studii z roku 2020 (2) měli lidé, kteří vlastnili kočky, snížené riziko úmrtí na kardiovaskulární příhodu. Autoři na základě toho uvedli, že vlastnictví domácího mazlíčka nebo pouhý pobyt v přítomnosti domácího zvířete je spojeno se zdravotními přínosy, včetně zlepšení duševního, sociálního a fyziologického zdravotního stavu. Takže popadněte frisbee, vodítko, kartáč nebo pamlsek a věnujte svému chlupáčovi trochu času a hlavně lásky. Nezůstane vám nic dlužen!

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0003448718303354, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31815850/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:07
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:07

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat